Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Carl Johan Bernadotte - prinsen som fick leva tre olika liv

16 jan, 2018, 11:05 
Först en skyddad prinstillvaro på Stockholms slott. Sedan åren som affärsman i USA. Och så till sist nästan 25 lugna år med hustrun Gunnila i Båstad. Ja, Carl Johan Bernadottes långa liv bjöd på tre mycket olika, men lika lyckliga, faser.
Annons

Foto: IBL, Stella pictures

Prins Carl Johan var sladdbarnet i familjen och kallades länge Baby. En liten pojke med lockigt hår som inte kom ihåg sin mamma. När hon dog var han bara tre. Trots det brukade han säga att hans uppväxt på Stockholms slott var ganska lycklig och fri.

– Men jag var väl lite ensam kanske, på det viset att jag var fem år yngre än min närmast äldre bror Bertil och lite på sladden. Min styvmor drottning Louise kom i min mammas ställe, men så där förfärligt nära blev det väl inte. Allra närmast var en hovfröken som hette Stina Reuterswärd.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Med mamma, kronprinsessan Margareta (Margaret av Connaught).

Städerskan Anna Östensson lärde honom spela schack och barnsköterskan Agnes Wiltshire stannade i familjen tills Carl Johan var elva och började på internatskolan Lundsberg.

Annons

– Vi höll oss mest på slottet, men vi kunde gå omkring i stan om vi ville. Och nästan varje dag fick vi åka ut på Djurgården, till familjen Wachtmeister på Rosendal. Det var för att vi skulle få komma ifrån, på slottet fanns det just ingenstans för oss att leka.

Fast somrarna var ändå härligast. Direkt efter Svenska flaggans dag tog de tåget till Sofiero slott i Skåne.

– Det blev ett helt tågset nästan. 30 personer med hästar och bilar och massor av bagage.

– För oss barn var det underbart. Vi kunde bada och rida och pappa var inte alltid så upptagen, utan hade även lite tid med oss.

Senare, i tonåren, kunde han bränna iväg till Torekov på sin motorcykel för att dansa.

Annons

– Där fanns ju alla de söta flickorna!

Hans far, som då var kronprins, gjorde försök att para ihop honom med tillräckligt blåblodiga engelska unga ladies. Men så fyllde han 23 och gick på innestället Cecil’s för att fira. Och där satt Hon – Kerstin Wijkmark, 31 år och frånskild journalist.

Carl Johan Bernadotte älskade att berätta historien om hur han skickade fram sin bäste vän för att bjuda över henne till deras bord. Coola Kerstin blåste några rökringar, höjde ena ögonbrynet och sa:

– Vill prinsen träffa mig får han komma själv.

Carl Johan föll pladask. Med Kerstin, som var chefredaktör för Veckorevyn och känd för sin vassa tunga, öppnade sig en ny värld. De flyttade ihop i en etagevåning på Gärdet i Stockholm, ja, inte officiellt förstås. Kungafamiljen accepterade deras relation, men när Carl Johan sex år senare ville gifta sig sa hans far Gustaf VI Adolf blankt nej.

Annons

– Pappa var stark i sin tanke, han blev ganska sur på mig och det blev min syster Ingrid också. Men jag var envis och kär, och jag stod på mig och tog konsekvenserna, sa Carl Johan till Svensk Damtidning året innan han gick bort.

Carl Johan med hustrun Kerstin Bernadotte och barnen Monica och Christian under 1950-talet.

Den 19 februari 1946 gifte han sig med Kerstin i West Riverside-kapellet i New York. Att de valde USA berodde på att ingen präst i Sverige ville viga dem.

Carl Johan var 29 år och förlorade titlarna, apanaget och sin våning på slottet.

– Jag blev mer eller mindre utkastad men inte lika illa behandlad som min bror Sigvard, sa han i en intervju på äldre dagar.

Annons

– Det var en väldigt stor förändring i mitt liv. Jag blev tvungen att stå på egna ben och försöka tjäna mitt uppehälle, vilket var ganska svårt. Jag hade inte så förfärligt mycket utbildning, och inga pengar. Men jag är ganska envis.

– Och som tur var kom jag aldrig riktigt på kant med min pappa, utan vi hade faktiskt kontakt med varandra under hela tiden.

Carl Johan Bernadotte blev affärsman och han och Kerstin adopterade barnen Christian och Monica (som tidigare var festredaktör på Svensk Damtidning). De umgicks med stjärnor som Greta Garbo, Maria Callas, Rudolf Nurejev och Ari Onassis och blev kvar i USA i sju år innan de flyttade hem till Stockholm 1952.

Då hade Gustaf V gått bort och relationerna med kungafamiljen hade tinat upp igen. Carl Johan och hans familj blev bjudna hem till hans pappa kungen och Aunt Louise på te.

Annons

Så småningom lämnade de Stockholm för Båstad och när Kerstin gick bort 1987, 77 år gammal, hade de haft 48 fina år tillsammans.

Carl Johan Bernadotte var över 70 när han gifte sig med sin Gunnila men de hann ändå få 25 lyckliga år tillsammans.

Men Carl Johan ville inte leva ensam och vännerna såg till att han och hans barndomsvän Gunnila, som då hette Bussler och hade varit änka i några år, hamnade på samma lunchbjudning.

Carl Johan började titta in hos Gunnila som arbetade i butiken Engelskt Silver på Karlavägen i Stockholm.

– Jag hade som ursäkt att jag skulle gå med min tax Bosco på Karla vägen. Och så slank jag in där. Men det dröjde inte länge innan jag blev avslöjad naturligtvis!

Carl Johan och Gunnila Bernadotte 2001.

De gifte sig 1988, i Svenska Gustafskyrkan i Köpenhamn. Efter vigseln ordnade Carl Johans syster drottning Ingrid bröllopsfesten på Fredensborgs slott.

Annons

– Vår kärlek är så självklar och det är underbart att få leva i sin verkligt gamla ålder sida vid sida med någon man älskar, sa Carl Johan Bernadotte till vår reporter Anna von Koch några månader innan han stilla somnade in.

Och hans dotter Monica Bonde sa:

– Pappa fick två, ja, egentligen tre olika liv. Först som prins på Stockholms slott, sedan det fria livet med mamma och så efter det nästan 25 lugna och lyckliga år med Gunnila. Det var tre helt olika perioder i hans liv. Och alla gav de honom lycka på olika sätt.

Carl Johan och Gunnila Bernadotte på prinsessan Lilians 90-årsdag på Waldemarsudde.

Carl Johan Arthur
Född: 31 oktober 1916 på Stockholm slott. Yngste son till Gustaf VI Adolf och kronprinsessan Margareta.
Titel: Prins av Sverige och hertig av Dalarna. Blev sedan greve av Wisborg.
Döpt: I Gröna Salongen på slottet den 4 dec 1916.
Död: 5 maj 2012 i Ängelholm.

Annons