Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Carl Johan Bernadotte till Victoria: Be happy!

20 maj, 2010, 15:16 
Agneta Nisbeth
Annons

Kronprinsessan Victoria och Carl Johan Bernadotte i kvällens program.
Kronprinsessan Victoria och Carl Johan Bernadotte i kvällens program.

Det skiljer 60 år mellan kronprinsessan Victoria och hennes pappas farbror, greve Carl Johan Bernadotte. Både Victoria och Carl Johan gifter sig med dem de älskar, men för Carl Johan fick det oerhörda konsekvenser att vigas för kärlekens skull.

När Carl Johan Bernadotte på 1940-talet gifte sig med journalisten Kerstin Wijkmark fick han säga adjö till prinstiteln, till apanage och sina ordnar. Farfar kung Gustaf V såg inte med blida ögon på att sonsonen valde en kvinna av folket. Det var faktiskt inte ens tillåtet enligt successionsordningen för en kunglig att gifta sig med en “enskild, svensk mans dotter”.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Envis

Men Carl Johan gav inte vika.

– Ju mer de försökte få mig att ändra mig, desto envisare blev jag. Det påstås att Bernadotterna är envisa och det är nog jag ett bra bevis för, ler Carl Johan Bernadotte när han berättar om sitt liv i kvällens avsnitt av Gregor Nowinskis dokumentär “Familjen Bernadotte” i TV4.

Annons

Carl Johan gifte sig med sin Kerstin i New York. Men några familjegratulationer efter vigseln var inte att räkna med.

– Vi fick ett telegram från min farbror, prins Wilhelm. Det var allt, minns Carl Johan så här många år senare.

Har aldrig tvivlat

Gregor Nowinski tecknar ett varmt porträtt av Carl Johan Bernadotte. Det framgår med all önskvärd tydlighet att greven aldrig ångrat att han valde kärleken.

– Absolut inte, jag har aldrig tvivlat.

I ett finstämt möte med kronprinsessan Victoria berättar Carl Johan om sin glädje över att hon får gifta sig med den hon älskar.

– Be happy! Bli lycklig, det är huvudsaken. Om man inte är lycklig kan man inte göra ett bra jobb – och det gör du, du är fantastisk, säger 93-årige Carl Johan till sin yngre släkting Victoria.

Svensk Damtidnings reporter Monica Bonde.
Svensk Damtidnings reporter Monica Bonde.
Beredd offra mycket

Även om kronprinsessans kärlek till Daniel Westling, en man av folket, inte alltid setts som en självklarhet är det andra tider nu. Förändringens vindar har onekligen blåst över hovetiketten. Men hur mycket hade Victoria varit beredd att offra för sin kärlek till Daniel?

Annons

– Oerhört mycket. Daniel betyder så ofantligt mycket för mig, säger kronprinsessan Victoria.

För både Carl Johan Bernadotte och kronprinsessan Victoria är det kärleken som fått avgöra deras val av personer att leva med. Men konsekevenserna blev olika. Kvällen avsnitt av “Familjen Bernadotte” visas kl 20.00 i TV4.

I TV4:s Nyhetsmorgon berättade Carl Johan Bernadottes dotter Monica Bonde om sina föräldrars dramatiska kärlekshistoria, se klippet här:

Annons