Carl Philip är på träningsläger för att stärka upp sig fysiskt och mentalt

I maj går startskottet för kungaklassens Volvo Polestar racing och Carl Philip har varit på träningsläger i Italien inför tävlingssäsongen.

Medan lillasyster Madeleines bröllopsyra sveper över kungariket, har prins Carl Philip tankarna på helt andra saker.

Tränat i Italien

Den fjärde maj gör prins Carl Philip STCC-debut på Ring Knutstorp för Volvo Polestar Racing. Som ett första steg i stallets förarutvecklingsplan har prinsen genomfört tre testdagar utomlands.

I vått och torrt

– Det har varit tre mycket bra och nyttiga testdagar för mig på så väl torrt som vått underlag, säger prins Carl Philip.

Sammanlagt körde prins Carl Philip över 300 varv på två olika banor i Italien i en bil som har liknande grundegenskaper som Volvon han kommer att tävla med i STCC.

Prinsen om testpassen

– Även om testbilen skiljer sig en del från den Volvo jag ska tävla med så har jag fått en bra känsla för biltypen och många välbehövliga kilometer. Jag gillar framförallt effekten och direktheten, man kan placera den precis där man vill ha den på banan, säger prins Carl Philip.

Inlett träningsprogram

Förutom testerna på bana har prins Carl Philip också inlett ett träningsprogram med stallkollegan och erfarna Volvo Polestar Racing-föraren Robert Dahlgren.

– Vi har satt upp ett program med fysisk och mental träning, en del som är minst lika viktig som själva körningen för en racingförare, säger Dahlgren som tränar 10 timmar i veckan.

Tävlar mot proffs

Prins Carl Philip har tidigare tävlat i supportklasser till STCC. Men årets utmaning är något helt annorlunda. Årets säsong innebär att han kommer att tävla mot flerfaldiga SM-mästare som har lång erfarenhet av racing utomlands.

Tuff utmaning

– Prinsen är väl medveten om utmaningen han har framför sig. Vårt samarbete med honom är flerårigt. Första året handlar mycket om körteknik och bilinställningar. År två och tre kommer vi att titta vidare på förväntningar och prestationer, säger Jan Andersson, ingenjör för Polestar Racing.

Blir kul

Nästa körning för prins Carl Philip blir nu i april  – under de officiella STCC-testdagarna  – där han får sitt första riktiga test med sin Volvo S60.

– Det kommer att bli kul och jag ser fram emot det, säger Carl Philip.

 

Av Åsa Bönnelyche

Foto: All over press