Carl Philip besökte soldaterna i skärgårdsidyllen

Mitt i skärgårdsidyllen pågår just nu en stor militärövning. Totalt finns 330 soldater från både Sverige och USA på plats. Någon som självklart blev nyfiken på övningen och bestämde sig för att åka dit var prins Carl Philip!

Flera gånger per år gör prins Carl Philip olika besök på övningar som Försvarsmakten håller i. Prinsen själv fullgjorde sin värnplikt vid Amf 1 i Vaxholm och genomgick även en utbildning till båtchef. 2002 tog han examen som fänrik och i oktober 2014 befordrades han till major.

År 2014 befordrades prins Carl Philip till major.

År 2014 befordrades prins Carl Philip till major.

Den 29 augusti besökte Carl Philip den militära övningen Archipelago Endeavor 19 i Stockholms skärgård. Övningen, som genomförs för andra året i rad i Sverige, är ett samarbete mellan Amfibieregementet och US Marine Corps.

Övningen pågår i tre veckor och totalt deltar 115 soldater och officerare från USA och 180 från Sverige. Syftet med övningen är att öka försvaret i skärgården och utbyta erfarenheter med varandra.

Carl Philip
Prins Carl Philip

Prins Carl Philip framför en “Robot 17” som används för att försvåra för motståndare att ta sig in med fartyg i skärgård eller hamnar.

Prins Carl Philip besökte olika delar av övningen, bland annat en spaningsgrupp, sjömålsstridsenheter och anslöt till de svenska och amerikanska soldaterna under ett pågående kompanianfall.

Prinsen testkörde stridsbåt

Efter anfallet fick prinsen även möjlighet att prata med sina kollegor i Amfibiekåren och de amerikanska marinkårsoldaterna.

Prins Carl Philip försvarsmakten

När det var dags för lunch dukades det med kandelabrar, dagen till ära.

Prins Carl Philip

Prins Carl Philip testkörde Amfibieregementets nya stridsbåt 90 HSM.

Prins Carl Philip och deltagarna av "Archipelago Endeavor".

Prins Carl Philip och deltagarna av “Archipelago Endeavor”.

 

Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: