Carl Philip tog kungens plats i Mali

prins carl philip tog kungens plats på resan

När kungen fick förhinder, och var tvungen att ställa in en viktig resa, hoppade Carl Philip in sin pappas ställe. Vi har talat med hovet som berättar hur händelseförloppet gick till.

Att kungen ställer in resor händer nästan aldrig. Men häromåret tvingades statschefen faktiskt lämna återbud och hovet fick ändra i planeringen för att rädda situationen.

Nu berättar kungen själv om händelsen.

Det var när han besökte den svenska FN-styrkan i Mali, torsdagen den 17 oktober, som kungen berättade att han var på väg till landet redan 2016.

Prins Carl Philip stöttade pappa kungen ute på fältet

– Jag har länge sett fram emot möjligheten att besöka er här på Camp Nobel, och att ta del av det viktiga arbete ni gör för Sverige och Mali. Faktum är att jag var på väg hit redan 2016. Men det besöket fick dessvärre utgå i ett sent skede. Prins Carl Philip fick åka i mitt ställe. Och jag vet att han tog med sig positiva intryck från den resan och från mötet med era kamrater, sa kungen i sitt tal soldaterna.

prins carl philip mali 2016

Så här såg det ut när Carl Philip besökte Mali, istället för kungen, år 2016.

Vi ringer upp hovets informationschef Margareta Thorgren för att ta reda på vad som hindrade kungen från att åka.

– Det var ett annat åtagande som höll kungen hemma. Det var det som gjorde att han fick prioritera om. Prins Carl Philip gör också en hel del insatser för det svenska försvaret och därför fick han åka istället, säger hon.

Kungens resa till Mali planerades i hemlighet

Kungens Mali-resa planerades i största hemlighet och många undrade varför han hade så få uppdrag inplanerade i kalendern. Svaret kom under fredagen när hovet gick ut och berättade om statschefens besök hos de svenska FN-trupperna.

– Det är Försvarsmakten som är ansvarig för den här resan. Med tanke på säkerhetsläget i Mali så är det hög sekretess. Därför väljer hovet tillsammans med Försvarsmakten att kommunicera en sådan här viktig resa i efterhand, sa Margareta Thorgren till Expressen.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: