Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Carl Philips beslut med Sofia – berättar sanningen om sonen Julian, 2

17 okt, 2023, 16:00 

Carl Philip berättar nu själv om beslutet med prinsessan Sofia.

Annons

Kungen och drottning Silvia har alltid rest mycket i sitt jobb. När prins Carl Philip var liten så var det därför inte helt otänkbart att en nanny tog hand om honom och syskonen Victoria och Madeleine.

Efter hemestern: Det ska Sofia, Carl Philip och barnen göra nuBrand logo
Efter hemestern: Det ska Sofia, Carl Philip och barnen göra nu

Kungaparet har aldrig haft något vanligt nio till fem jobb. De har heller inte haft möjligheten att kunna vara hemma och leka med barnen på samma sätt som många andra föräldrar.

– Jo, det är riktigt. Och naturligtvis hade jag dåligt samvete för det. Men jag försökte vara närvarande genom att ringa hem och när vi kom hem på nätterna bar vi upp barnen så att de fick vara nära oss. Men visst var det svårt, det tror jag alla föräldrar kan känna igen, har Silvia sagt.

Prins Carl Philip
Prins Carl Philip.

Carl Philip och Sofia gör tvärtom

För Carl Philip och prinsessan Sofia gäller dock helt andra spelregler. De har möjligheten att vara mer närvarande föräldrar till barnen prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian.

Annons

Detta är även något som kungen själv pratat om. I en intervju med Aftonbladet berättade han att Carl Philip och Sofia ska sköta det mesta av uppfostran på egen hand.

– De ska försöka klara så mycket som möjligt själva. Men de behöver också få lite stöd och hjälp någon gång, en liten andningspaus. Det behöver alla barnföräldrar, sa kungen.

Så uppfostrar Carl Philip och Sofia barnen

Även om Carl Philip och Sofia inte har samma press på sig att besöka andra länder som kungaparet, finns det en hel del att stå i. För 11 år sedan startade Carl Philip designföretaget Bernadotte & Kylberg med vännen Oscar Kylberg och det har krävt sitt arbete.

I en intervju med Elle berättar prinsen att han fått fantastiskt fint stöd hemifrån i form av Sofia, men att han försöker se till att inte jobba för mycket så att papparollen blir lidande.

– Vi är otroligt familjeorienterade. Vi vill vara en aktiv del i barnens liv och det har varit jätteviktigt sedan dag ett. Det är också ett sätt att inte jobba ihjäl sig faktiskt.

– Vi har fått höra att vi är moderna pappor, men jag tror att den moderna pappan är sån. För oss är det naturligt. Och när jag tänker på våra vänner är alla likadana, säger prins Carl Philip.

Prinsessan Sofia, prins Julian, prins Gabriel, prins Alexander och prins Carl Philip
Prinsessan Sofia, prins Julian, prins Gabriel, prins Alexander och prins Carl Philip.

Foto: TT

Annons