Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Carl Philips och Sofias speciella val för Julian, 2 – läraren om detaljen

19 okt, 2023, 12:00 

Läraren om hur det jobbas på prins Julians förskola.

Annons

Ifjol var det en väldigt ung prins Julian, 2, som tog sina första steg in i kunskapens värld. Det var nämligen då som prins Carl Philip och prinsessan Sofia hade bestämt att han skulle skolas in på förskola.

4 detaljer från prins Julians dop som du har missat!Brand logo
4 detaljer från prins Julians dop som du har missat!

Likt storebröderna prins Gabriel och prins Alexander bestämde hans föräldrar att han skulle gå på en Montessoriskola – en skola som gjort sig känd för att välja en något annorlunda väg.

Skolan beskrivs dessutom som ett föräldrakooperativ, där kontakten med föräldrarna är central. Föräldrarna är också väldigt involverade och engagerade i barnens skolgång.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med sina småprinsar!

Läraren om hur det är att gå på Montessoriförskola

Montessori jobbar mycket med specialtillverkade hjälpmedel. Det kan vara cylinderklossar eller ramar med knappar och rosettband som ska hjälpa barnen att utveckla självständighet och självsäkerhet.

Annons

– Redan från ett års ålder lär de sig att vara självständiga. Ju mer självständig du är desto mer självsäker blir du. Samarbetet mellan pedagogen, barnet och den förberedda miljön är a och o, säger Montessoripedagogen Minoo Bagheri till Dagens Nyheter.

– Barnen ser att en cylinder har olika storlekar. Den här är liten, den här är stor. Det är matematiska begrepp. När de kommer till skolan och fröken frågar ”vad är det här?”, då kan de redan: ”cylinder”!

Lär barnen att ta eget ansvar

Vikten läggs på att varje barn ska bli sedd som individ. Materialet är också anpassat för sensoriskt och intellektuellt lärande, där det bara finns ett fåtal exemplar av varje sak.

Genom att begränsa antalet saker får barnen lära sig att vänta på sin tur och turas om. Med tiden är förhoppningen att barnen ska lära sig att ta eget ansvar över sitt lärande.

– Utmaningen finns på hyllorna. Pedagogen ska bara locka dem dit, säger Minoo Bagher till Dagens Nyheter.

Prins Julian och prinsessan Sofia
Prins Julian och prinsessan Sofia!

Foto: TT

Annons