Carl Philips rörande beslut – när han och Sofia firar tennbröllop: "Mycket minnen"
I år har det gått hela tio år sedan den där junidagen i Slottskyrkan när prins Carl Philip sa "ja" till sin prinsessa, och Sofia påbörjade sitt nya liv som kunglig.
Prinsparet firar alltså tennbröllop – och det ser prinsen till att uppmärksamma på ett alldeles speciellt vis.
– Mycket minnen och skratt, säger kändiskocken.
10 år sedan prinsparets bröllop – intensiva förberedelserna
När det vankas kungliga bröllop lämnas inget åt slumpen – hela världens blickar riktas ju mot brudparet, och det gäller att allt sitter: gästlistan, klänningen, och maten.
Och det är faktiskt inte så att kungligheterna lutar sig tillbaka och låter proffsen sköta allt.
Nej, både Sofia och Carl Philip var oerhört involverade i sin bröllopsplanering. Sofia skrev ju till exempel en hemlig låt till sin prins, som framfördes av Danny Saucedo och Molly Sandén – medan menyn stod i fokus för Carl Philip.
Han har ju ett stort matintresse, och är bland annat beskyddare över Årets kock. Så det säger sig självt att han hade ett finger med i spelet när det kom till livets kanske viktigaste måltid:
– Det är en intensiv provsmakningsfas just nu där prinsparet ska ha sina önskemål. Vi har intensiva och bra möten där vi kör upplagning för att prova smaker och tajma med drycker, sa kocken Fredrik Eriksson inför bröllopet.
Det var just Fredrik Eriksson, Mathias Dahlgren, Markus Aujalay, Henrik Norström och Mattias Ljungberg som fick äran att sätta ihop bröllopsmiddagen ihop med prinsparet, som hölls hemlig ända fram tills det att den serverades i Vita Havet.
Hela menyn – det serverades på prinsparets bröllop
- Vit sparris ”Prinsessan Sofia”, kokt i fläderblomslag med älvdalsrom, sparris- och gräslöksemulsion.
- Koriandersjuden havskräfta med spishalstrad pilgrimsmussla, grankryddad yuzudressing, harsyra och spritärtor.
- Stekt, lättrimmad gös från Hjälmaren med grillade primörgrönsaker, karamelliserad crème-fraiche och rökt smör.
- Persika- och hallontartelett med vit choklad, Champagne- och persikosorbet.
Prins Carl Philips rörande återförening
I år har det alltså gått tio år sedan den stora dagen, och prins Carl Philip har uppmärksammat jubileet på bästa vis: med en återförening!
För samtidigt som prinsparet firar tio år, firar krögaren Fredrik Erikssons restaurang Långbro Värdshus i Älvsjö 20 år. Fredrik Eriksson, som ju var en av hjärnorna bakom bröllopsmenyn.
Och visst var prins Carl Philip var på plats i Långbro för att fira milstolpen – ja, det blev faktiskt en total återförening: Fredrik, Markus, Henrik, Mattias och Mathias var alla på plats:
– För 10 år sedan fick vi äran att laga bröllopsmiddagen till Prinsparet, idag återträff med mycket minnen och skratt på Långbro Värdshus som fyller 20 år idag! Tack för förtroendet och tack för imponerande lunch!, skriver Markus Aujulay på Instagram.
Ett kärt återseende, och visst kan man tänka sig att det fanns mycket för att prata om för de sex matintresserade männen.
Mest sett
Prinsessan Sofias ord om bröllopsdagen
Den exakta bröllopsdagen ägde rum den 13 juni, en sommardag som i år också fick lite extra mycket mening. Det var ju då som prinsparets minsting prinsessan Ines döptes i Drottningholms slottskyrka, och kvällen innan delade Sofia några rörande ord på Instagram:
– Imorgon firar vi 10-årig bröllopsdag. Den 13 juni 2015 gifte vi oss❤️ Vi är så tacksamma för den glädje och värme som mötte oss den dagen och som har fortsatt under dessa tio år.Nu har vi fyra underbara barn och imorgon döper vi vår lilla Ines 🌸
Foto: TT