Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Carl Philips rörande ord i TV4 om uppväxten – det var vändningen: "Det lugnade mig"

28 sep, 2023, 13:00 

Prins Carl Philip berättar om sin uppväxt i TV4.

Annons

Den fråga som prins Carl Philip brinner allra mest för, är att stötta barn och unga med lässvårigheter. Han själv har, precis som andra i hans familj, kämpat med dyslexi, och vet precis hur det är.

Det gör han bland annat genom sitt jobb med Prinsparets stiftelse. Med anledning av det, var han under torsdagen på plats på Bokmässan i Göteborg för att inviga deras barnområde, och öppnade upp om sina egna erfarenheter.

Tillbakablick: Carl Philips rörande ord efter bröllopet med Sofia!Brand logo
Tillbakablick: Carl Philips rörande ord efter bröllopet med Sofia!

Prins Carl Philip om känslorna kring dyslexin i barndomen

Carl Philip har själv berättat att det var när han gick på mellanstadiet, som drottning Silvia hade fått höra om dyslexi på ett seminarium och kände att det kunde stämma in på prinsen.

– Som prins ville jag inte sticka ut från mina kompisar och här kom ytterligare en grej som gjorde att jag stack ut och var annorlunda från mina vänner. Det tyckte jag var jättejobbigt, säger Carl Philip till Prinsparets stiftelse.

Annons

Stiftelsen grundades 2015, och jobbar bland annat med att öka förståelsen för dyslexi.

Det gör dem genom att upplysa, och bidra med olika verktyg. Förra året lanserade man spelet Det stora äventyret ihop med Dimh, som är ett roligt sätt för barn att läsa och lära sig!

När prins Carl Philip invigde barnområden på Bokmässan fick barnen på plats givetvis testa det själva!

Prins Carl Philip
Det blev en härlig dag i Göteborg för prinsen.

Prins Carl Philip berättar om uppväxten i TV4

Väl på Bokmässan fick TV4 och Nyhetsmorgon sig en intervju med prinsen, där han berättade om sin egen erfarenhet av att växa upp med dyslexi. Han berättar vad som hjälpte honom mycket:

Annons

– Jag tror att det är viktigt att ha starka förebilder. Jag minns själv när jag var liten och fick reda på att jag hade dyxlexi, och i och med det fick veta att det fanns andra personer som hade dyslexi. Bland annat Einstein, det finns många, säger prinsen och fortsätter:

– Det lugnade mig, i att jag hade samma som dem, och dem gick det ju bra för. Så jag hoppas jag kan vara likadan förebild för de här barnen och ungdomarna.

Prins Carl Philip var också på oerhört glatt humör av att få träffa alla lässugna barn.

– Det är jättekul, att det är så många barn. Det är många olika frågor som de ställer, både högt och lågt, det är jättekul att få chans att prata med dem.

Foto: TV4

Annons