Carl Philips sorg – på sin egen födelsedag

Carl Philip har nog upplevt roligare födelsedagar.

Prins Carl Philip firar sin födelsedag i år.Men festligheterna har nötts i kanten – av en tuff motgång.

Prins Carl Philip blir 41 idag. Hans födelsedag är såklart en stor begivenhet för hela kungafamiljen – men 2020 är som bekant behäftat med lite speciella omständigheter.

Flera kungligheter runtom i Europa har tvingats ställa in sina planerade födelsedagsfiranden på grund av coronaviruset, covid-19. Danmarks drottning Margrethe hade en tre dagar lång 80-årsfest planerad – den blev aldrig av. Likaså kung Carl Gustafs traditionella födelsedagsfirande på Slottet.

Prins Carl Philip – så blir hans födelsedag

Carl Philip har nog upplevt roligare födelsedagar.

Carl Philip har nog upplevt roligare födelsedagar.

Samma bakslag har nu drabbat prins Carl Philip.

I fjol kom kungafamiljen en masse till en intim middagsbjudning hemma hos Carl Philip och prinsessan Sofia på Villa Solbacken. Svensk Dam var där och kunde publicera bilder på när kungafamiljen och dess vänner anlände i bil efter bil: drottning Silvia, prins Daniel, Silvias brorson Patrick Sommerlath – en efter en dök de upp.

Men detta är självklart inget alternativ i år. Kungen och Silvia sitter i karantän på Stenhammars slott och får nöja sig med att ringa videosamtal till sin älskade son.

Kungens viktiga ord

Kungen talade om just den här sortens uppoffringar i sitt tv-sända tal till folket.

– I år måste vi ställa in oss på att stanna hemma och det kan kännas tråkigt. Men jag tänker i dag på alla barn i vårt land som riskerar att förlora sina far- och morföräldrar – och för deras skull måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt. Den skyldigheten har vi alla i vårt land, var och en av oss, sa kungen.

Men vi får anta att Sofia och prins Alexander och prins Gabriel kompenserar för den inställda familjemiddagen på något sätt. Men exakt hur det modifierade firandet kommer att se ut, det vill hovet inte avslöja.

– Vi uppmärksammar prinsens födelsedag på vår hemsida. I övrigt firas födelsedagen privat, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.