Carl Philips tuffa kärlekskrav gentemot Sofia

prins carl philip prinsessan sofia
Carl Philip och Sofia har, som många andra äkta makar, valt att skriva under ett äktenskapsförord.
Annons

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia levde i en enda stor kärleksbubbla. Sommaren 2015. Det var då se svarade ja till varandra i Slottskyrkan och påbörjade sitt liv som äkta makar. Men i samband med bröllopet var det också en del formaliteter som skulle utformas. Två veckor innan vigseln skrev de till exempel under ett äktenskapsförord. Ett slags avtal mellan maka och make, som berättar vad som gäller som personlig egendom i händelse av en skilsmässa.

Annons

Annons

Prinsparets äktenskapsord publicerade i Aftonbladet under den här tidsperioden. Och där står att läsa:

Carl Philips och Sofias äktenskapsförord

“All den egendom som någon av oss äger vid äktenskapets ingående eller därefter förvärvar genom arv, gåva, testamente, eget arbete, köp eller på annat sätt, och därtill även egendom som kan komma att träda i nyssnämnda egendoms ställe samt all avkastning av sådan egendom ska med i § 2 nedan angivna undantag, vara enskild egendom, vari andra maken i äger giftorätt”

Prinsessan får inte ta del av kungliga arv

Det här betyder alltså att prinsessan Sofia varken skulle ha rätt till en del av sommarstället Ökenäs eller Carl Philips jaktstuga i Värmland, om de skulle gå skilda vägar. Båda fastigheterna ärvde ju nämligen prinsen innan bröllopet med Sofia. Samma gäller för deras nuvarande bostad Villa Solbacken, som är ett arv efter prins Bertil.

Annons
prinsessan sofia prins carl philip
Carl Philip och Sofia skrev på ett äktenskapsförord innan bröllopet.

I dokumentet står också att allting som paret har köpt gemensamt till hushållet – under sin tid som gifta, ska delas lika.

“Vad vi under äktenskapet genom köp förvärvar i form av bohag (så som till exempel möbler, mattor, tavlor, prydnadsföremål m.m) och husgeråd (så som till exempel porslin, glas, bestick, köksutrustning och köksmaskiner m.m) ska vara giftorättsgods, vari andra maken har giftorätt”

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

22 kommentarer till “Carl Philips tuffa kärlekskrav gentemot Sofia”

 1. Elna skriver: 26 april, 2020

  Ska eländet aldrig ta slut. I de två senaste artiklarna om Sofia har ni skrivit om dilemma och bakslag. Hoppas kungaparet stöttar sin svärdotter.


 2. Ulla Lundell skriver: 26 april, 2020

  Ett äktenskaps förord är inget ovanligt.

  Ulla


  1. Eva skriver: 28 april, 2020

   Nej vad är grejen skriv när parter går in i något med helt olika förutsättningar


 3. Linda skriver: 26 april, 2020

  Det får mig att känna respekt för Sofia för det visar att hon inte var ute efter att utnyttja Carl Philip.


  1. AnnC skriver: 27 april, 2020

   Kanske skulle det se illa ut om pengarna hon tjänade på Slitz och Paradise Hotel skulle bli Carl Philips egendom…? Det kan ju vara så att Sofia tjänat en del på tidigare “yrkesverksamhet”.


  2. josefin skriver: 27 april, 2020

   Nu tror vi väl inte att det var S som valde förordet, utan hon liksom Daniel fick acceptera det framlagda.
   Tankeexperimentet att de INTE haft äktenskapsförord är ju lite roligt – Daniel hade ju dà tex kunnat kräva att fà “halva kungariket”. Tihi!


 4. Dorothea skriver: 26 april, 2020

  Nu skrev ni väl lite fel? Hela idén med enskild egendom är ju att det inte är giftorättsgods! Orden ’inte’ föll bort, det blev bara ’i’ kvar. Ändra det!


 5. Angelika skriver: 27 april, 2020

  Så äktenskapsförord är kärlekskrav när det gäller Bernadottarna. Alla borde skriva äktenskapsförord för att undvika ekonomiska bråk vid separation


  1. josefin skriver: 27 april, 2020

   Nej Angelika, det är en kärleksöverenskommelse när det gäller PM. Det är krav o uppoffring bara f Daniel o Sofia.


 6. ellinor blomquist skriver: 27 april, 2020

  I min lilla värld har alla äktenskapsförord!

  I de kungliga familjerna får de ingifta snällt acceptera detta förord-are sig de vill eller ej. Hovet har dessutom skickliga jurister som ser till att det blir gjort.


 7. PernillaA skriver: 27 april, 2020

  i min personliga värld har inte alla äktenskapsförord.
  Jesoefin den var bra


 8. Nirak skriver: 27 april, 2020

  Äktenskapsförord är inget unikt för det svenska kungahuset, en blivande ingift som vägrar äktenskapsförord får nog nöja sig med att förbli flickvän/sambo.

  I samband med äktenskapet görs väl icke officiella dokument upp om vilket ekonomisk stöd den ingifta får vid en separation och stödet är säkert beroende av hur länge äktenskapet varat och om paret har gemensamma barn. Jag skulle bli mycket förvånad om Daniel/Sofia inte tilldelas 200 kvadratmeter på Djurgården eller vid slottet för en symbolisk hyressumma och dessutom får underhåll från apanaget så att de kan upprätthålla åtminstone nästan samma levnadsstandard som de har som kungliga.


 9. Leo skriver: 27 april, 2020

  Skulle någon separation ske, går S säkert inte lottlös ur detta. Brukligt idag med denna ordning, inte minst när en av parterna inte tillför något, utan rent ekonomiskt bara vinner på det.


 10. Bea skriver: 27 april, 2020

  Leo med fler…
  det finns ju faktiskt människor som gifter/bor tillsammans osv sig utan att endast tänka på ekonomisk vinning. Kärlek är ett bra ord.
  Även om vissa har dålig erfarenhet så finns det många som fungerar helt utomordentligt bra.

  Som redan sagts. Ett äktenskapsförord är inget ovanligt tvärtom. Bra att ha.
  Bra ur många olika synpunkter.


 11. Linnea skriver: 28 april, 2020

  Jag förstår mig inte på er som hela tiden drar upp vad Sofia gjorde innan hon träffade Carl Philip. Är det inte dags att gå vidare istället för att hela tiden dra upp Paradise Hotel m.m. Jag tror att vi alla har ett litet bagage med oss om hur vi levde som unga, eller? Att hela tiden dra upp och ondgöra sig över vad som hänt i ungdomen istället för att titta på vad som händer och sker idag, det är väldigt småsint och brist på empati. Titta framåt……


  1. Bea skriver: 28 april, 2020

   Linnéa,
   Håller helt med dig i din kommentar.
   Det är inte bara ”småsint och brist på empati” utan visar även på avsaknad helt i ämnet vett etikett och personlig stil.
   Säger även en hel del om personen som skriver kommentaren.


  2. Eva skriver: 28 april, 2020

   Vad har paradis hotell med äktenskapsförord att göra. Inget det senare skrivs oftast när parter går in i förhållande med olika förutsättningar. I detta fall den ena utan tillgångar


 12. PernillaA skriver: 28 april, 2020

  Bea, instämmer sedan finns et par som tänker separera och sätter upp någontin först då ,också ganska bra


  1. Bea skriver: 28 april, 2020

   Pernilla,
   Ja alla sätt är bra utom de dåliga.


 13. Suzanne skriver: 28 april, 2020

  Egentligen borde alla par ha ett äktenskapsförord även om det inte är stora belopp involverade. Det är ett utmärkt sätt att behålla de gåvor man fått från sina förfäder kvar i den egna familjen, t ex.

  För par som inte ingår äktenskap för första gången och där det finns särkullsbarn borde det vara närmast obligatoriskt med äktenskapsförord och ett inbördes testamente för att inte den överlevande parten ska behöva lämna sitt hem om hen inte har möjlighet att lösa ut makens barn. Vid en eventuell skilsmässa är det också en fördel att man har tänkt i ekonomiska termer innan man gifter sig. Det blir åtminstone något mindre att gräla om. Äktenskapsbalken i all ära, men den täcker inte riktigt alla scenarier i dagens samhälle.


  1. charlotte skriver: 29 april, 2020

   Särkullsbarn är ett förfärligt ord som inte borde få finnas!


 14. PernillaA skriver: 29 april, 2020

  Suzanne det gör inte ett äktenskapsförord heller alltid


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar