Carl Philips tuffa kärlekskrav gentemot Sofia

prins carl philip prinsessan sofia

Carl Philip och Sofia har, som många andra äkta makar, valt att skriva under ett äktenskapsförord.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia levde i en enda stor kärleksbubbla. Sommaren 2015. Det var då se svarade ja till varandra i Slottskyrkan och påbörjade sitt liv som äkta makar. Men i samband med bröllopet var det också en del formaliteter som skulle utformas. Två veckor innan vigseln skrev de till exempel under ett äktenskapsförord. Ett slags avtal mellan maka och make, som berättar vad som gäller som personlig egendom i händelse av en skilsmässa.

Prinsparets äktenskapsord publicerade i Aftonbladet under den här tidsperioden. Och där står att läsa:

Carl Philips och Sofias äktenskapsförord

“All den egendom som någon av oss äger vid äktenskapets ingående eller därefter förvärvar genom arv, gåva, testamente, eget arbete, köp eller på annat sätt, och därtill även egendom som kan komma att träda i nyssnämnda egendoms ställe samt all avkastning av sådan egendom ska med i § 2 nedan angivna undantag, vara enskild egendom, vari andra maken i äger giftorätt”

Prinsessan får inte ta del av kungliga arv

Det här betyder alltså att prinsessan Sofia varken skulle ha rätt till en del av sommarstället Ökenäs eller Carl Philips jaktstuga i Värmland, om de skulle gå skilda vägar. Båda fastigheterna ärvde ju nämligen prinsen innan bröllopet med Sofia. Samma gäller för deras nuvarande bostad Villa Solbacken, som är ett arv efter prins Bertil.

prinsessan sofia prins carl philip

Carl Philip och Sofia skrev på ett äktenskapsförord innan bröllopet.

I dokumentet står också att allting som paret har köpt gemensamt till hushållet – under sin tid som gifta, ska delas lika.

“Vad vi under äktenskapet genom köp förvärvar i form av bohag (så som till exempel möbler, mattor, tavlor, prydnadsföremål m.m) och husgeråd (så som till exempel porslin, glas, bestick, köksutrustning och köksmaskiner m.m) ska vara giftorättsgods, vari andra maken har giftorätt”

Foto: TT