Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om verkliga relationen mellan Charlene och Albert – mystiska livet i "exil"

15 sep, 2021, 13:05 
AvLinus Brännström
Det var månader sedan Charlene var hemma hos Albert och barnen i Monaco.
Furstinnan Charlenes mystiska hälsoproblem har hållit henne borta från Monaco och sina barn i månader.
Det har skapat spekulationer om att hon i själva verket valt att leva i exil för att komma bort från furst Albert.
Det låter galet om man inte känner till Charlenes historia – "den sorgsna furstinnan" påstås ha försökt fly från sitt eget bröllop tre gånger innan hon till slut grät sig genom ceremonin.
Annons
5 skilsmässorykten om Charlene & AlbertBrand logo
5 skilsmässorykten om Charlene & Albert

Det är en av senare års mest långdragna, mystiska och bisarra följetonger i den kungliga världen.

Charlene, furstinna av Monaco, har i flera månader varit fast i Sydafrika efter att ha drabbats av en mystisk infektion. Hon var på plats i landet för att kampanja mot tjuvjakt av noshörning när hon ådrog sig infektionen som satte sig på näsa, hals och öron.

Senare har hon själv berättat att problemen uppstod efter att hon gjort ett så kallat sinuslyft – en operation som går ut på att man öppnar upp till bihålan för att kunna fylla hålrummet med benersättningsmaterial, en procedur som genomförs för att kunna göra tandimplantat på patienter som inte har tillräcklig höjd eller bredd på käkbenet.

Charlene har under året genomgått en rad behandlingar för att komma till rätta med problemen. Samtidigt har hon avråtts av läkare från att flyga och har därför blivit kvar i Sydafrika – med tanke på coronapandemin och hennes tillstånd har hon därför tvingats vara ifrån sin make, furst Albert, och parets tvillingar Gabriella och Jacques.

Annons

Hela tiden kommer dessutom nya oroväckande uppgifter om Charlenes hälsa – hon har tvingats till nya operationer och i början av september, precis när hon verkade vara på bättringsvägen, kollapsade furstinnan och fördes till sjukhus.

Samtidigt har hela situationen väckt en rad rykten och spekulationer om det monegaskiska fursteparet och deras äktenskap.

Håller sig Charlene borta med flit? Har hon valt att leva i exil? Är relationen på väg att spricka ännu en gång?

Är det en ny spricka mellan Charlene och Albert?

Föddes i Rhodesia – förfäderna sökte diamanter

Men vi tar det från början – för furstinnan har verkligen en historia som är värd att berätta.

Charlene Lynette Wittstock föddes i januari 1978 i staden Bulawayo i Rhodesia i södra Östafrika, ett gammalt brittiskt kolonialområde som i dag går under namnet Zimbabwe.

Annons

Familjen Wittstock härstammade dock från Tyskland – Charlenes förfäder emigrerade till Sydafrika redan på 1860-talet för att söka lyckan.

Familjen ska där ha försörjt sig som hantverkare men de ska också ha försökt sig på att hitta och bryta diamanter – ett försök som dock visade sig bli ett stort misslyckande.

Charlenes far, försäljningschefen Michael Kenneth Wittstock, hamnade långt senare i Rhodesia och gifte sig där med Lynette Humberstone, simtränare och tidigare simhoppare.

Lynette var, till skillnad från sin make, av brittisk härkomst. Hennes förfäder hade emigrerat till Rhodesia där de bland annat jobbade med att bygga vägar – släktingar har berättat i Daily Mail om hur de såg sig som pionjärer som öppnade upp de oländiga landskapen i landet.

Det var in i den här spännande familjehistorien som Charlene föddes för 43 år sedan – en historia som tack vare henne själv sedan verkligen blev häpnadsväckande.

Annons

Tävlade i OS – så träffade hon Albert

Hon växte upp med två yngre bröder, Gareth och Sean, i först Rhodesia och sedan Sydafrika dit familjen flyttade 1989. Då mamma Lynette var simtränare var det inte så konstigt att Charlene fastnade för sporten. Hon hade också de rätt fysiska förutsättningarna för simning, med sina 177 centimeter, och visade sig vara en stor talang.

Charlene tog sig hela vägen till OS i Sydney 2000 där hon tävlade för det sydafrikanska laget som kom femma i 4x100 meter medley. Bland mycket annat har hon också tävlat i kortbane-VM 2002 där hon tog en sjätteplats i 200 meter bröststim.

Det var också genom simningen som hon träffade den 20 år äldre mannen som skulle bli hennes make – Albert, furste av Monaco. De möttes i samband med en simtävling i just Monaco då Charlene var 22 år gammal.

Charlene tävlade i OS för det sydafrikanska simlandslaget.

Förlovade sig efter Victorias och Daniels bröllop

Albert var då känd som "Playboyprinsen" och hade redan dejtat bland andra fotomodellen Janice Dickinson och Catherine Oxenberg – han hade också kopplats ihop med stjärnor som Brooke Shields och Claudia Shiffer.

Annons

Charlene och Albert kunde dock enas i sin passion för idrott – även han är en tidigare olympier som tävlat i bob för sitt Monaco – men hon vägrade länge att flytta till mikrostaten för att leva med honom på heltid. Det dröjde ända till vinter-OS i Turin 2006 innan relationen blev officiell och de gjorde sitt första offentliga framträdande tillsammans.

Paret offentliggjorde sin förlovning den 23 juli 2010 – bara en månad efter att de tillsammans hade varit gäster vid kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop i Stockholm.

Albert och Charlene på det svenska kronprinsessbröllopet. Kort därefter offentligjorde paret sin förlovning.

Ska ha flytt till Sydafrikas ambassad

Bröllopet mellan Charlene och Albert ägde rum den 2 juli 2011. Men veckorna före vigseln var dramatiska – enligt brittiska medier försöka Charlene lämna landet och således fly från bröllopet hela tre gånger, hon ska bland annat ha tagit sin tillflykt till den sydafrikanska ambassaden i Paris när hon var på plats för att prova sin bröllopsklänning.

Annons

Hon påstås också ha försökt lämna Monaco i samband med Formel 1-tävlingen Moncao Grand Prix.

Bakgrunden till dramat var att det framkommit uppgifter om att prins Albert skulle ha hemliga barn som dessutom påstods ha blivit till efter att han och Charlene blev ett par.

"Playboyprinsen" hade redan två kända barn från olika relationer – Jazmin Grace, född 1992, som han fick med den amerikanska servitrisen Tamara Jean Rotolo och Alexandre, född 2003, som han fick med den togolesisk-franska flygvärdinnan Nicole Coste. Ingen av dem har dock någon plats i den monegaskiska tronföljden.

Charlene grät sig genom bröllopet – det skapade rubriker över hela världen då det inte enbart såg ut att vara glädjetårar.

Efter de tre försöken att bli en "runaway bride" sägs Charlene och Albert ha kommit överens om att genomföra bröllopet.

Annons

– När de fick in henne i den där kyrkan blev hon verkligen en fånge, vad den katolska kyrkan anbelangar. Det skulle vara väldigt svårt för henne att skilja sig nu, sa den brittiske historikern Robert Lacey till ABC News efter bröllopet och syftade på att skilsmässor inte tillåts inom den katolska kyrkan.

Det tre dagar långa bröllopet ska ha gått loss på hisnande 55 miljoner dollar. Men trots all flärd såg Charlene knappast lycklig ut – det blev rubriker över hela världen över att hon grät sig genom hela ceremonin och det är en av orsakerna till att hon än i dag kallas "den sorgsna furstinnan".

– Du är en underbar... ibland tålmodig kvinna, sa Albert i sitt bröllopstal.

Missade parets tioåriga bröllopsdag

Även under smekmånaden ska stämningen ha varit frostig men paret har senare, i alla fall utåt sett, lappat ihop relationen. Drygt tre år efter bröllopet, i december 2014, föddes också Charlenes och Alberts tvillingar Garbriella och Jacques. Gabriella, som är född två minuter före sin lillebror, är tronarvinge.

Annons

Men med tanke på alla turer som har varit är det således inte så konstigt att nya spekulationer om fursteparets relation började frodas när det tidigare i år stod klart att Charlene inte hade synts i Monaco på flera månader.

Albert och Charlene med tvillingarna Jacques och Gabriella.

Det har knappast blivit bättre av att det monegaskiska hovet till en början var långtifrån tydlig i sin kommunikation. Under lång tid, efter att det väl blivit känt att hon drabbats av infektionen, kom det inga som helst uppgifter om hennes hälsotillstånd eller var hon befann sig.

I juni stod det sedan klart att hon inte skulle kunna komma hem till Monaco när det var dags för henne och Albert att fira tioårig bröllopsdag.

– Det här blir första gången som jag inte är med min man på vår bröllopsdag i juli, och det är jobbigt och gör mig ledsen, sa Charlene i ett officiellt uttalande och fortsatte:

Annons

– Albert och jag har dock inget annat val än att följa det medicinska teamets instruktioner, även om det är extremt svårt. Han har varit det mest otroliga stöd för mig.

Hon beskrev samtidigt det svåra i att tvingas vara ifrån sina barn under så många månader.

– Jag pratar med Albert och barnen varje dag och det hjälper mig att hålla modet uppe. Det var speciellt att de kunde besöka mig i Sydafrika, och det var helt underbart att få träffa dem. Jag ser så mycket fram emot att vi kan återförenas, sa hon enligt det officiella uttalandet.

Albert slår tillbaka mot ryktena

I augusti kunde hela familjen sedan återförenas då Albert och barnen flög till den ranch i provinsen Kwazulu Natal där Charlene vistades. Hon lade då ut familjebilder på Instagram och uttryckte lycka över återföreningen.

Samtidigt sa hon att hon inte skulle kunna återvända till Monaco förrän i tidigast oktober.

Efter alla rykten som florerat om att parets relation skulle vara över tog till slut furst Albert bladet från munnen och det rejält. I en ny intervju med People gör han sitt bästa för att ta död på alla spekulationer.

– Det var inte så att hon lämnade Monaco i hast. Hon åkte inte iväg för att hon var arg på mig eller någon annan. Hon skulle till Sydafrika för att arbeta med sin stiftelse och samtidigt passa på att ta lite ledigt med sin bror och vänner, säger han till tidningen.

– Hon gick inte i exil. Det var absolut bara ett medicinskt problem som måste behandlas.

Samtidigt säger han att Charlene är redo att åka hem tidigare än oktober.

Men ännu har det inte hänt.

Annons