Charles & Camilla: historien & bilderna från första mötet

Hur träffades prins Charles och Camilla egentligen? Serien The Crown är tillbaka med tredje säsongen. Där möter vi Camilla för första gången. Vi har den verkliga historien bakom mötet – och de verkliga bilderna!

I den tredje säsongen av The Crown ser vi en 35-år lång kärlekssaga ta sin början. En kärlekssaga mellan Charles och Camilla, kantad av hemliga möten, otrohet, svartsjuka, djup tragik och till sist – åtminstone för deras egen del – lycka. Och som alla vet överträffar verkligheten dessutom ofta dikten.

Men vi tar det från början. Och reder ut vad som hände i verkligheten!

Första gången verklighetens prins Charles och Camilla sågs var sommaren 1970. I The Crown ser vi skådespelaren Josh O’Connor spela Charles medan och Camilla Parker Bowles spelas av Emerald Fennell.

Den verkliga platsen för det första mötet var Guards Polo Club, alldeles i närheten av det kungliga slottet Windsor Castle. Här pågår en hästpolomatch, där en 21-årig prins Charles deltar. Han är en duktig idrottsman och hästpolo är favoritsporten.

Bland åskådarna sitter Camilla Shand, som hon hette då.

Prins Charles på en Polomatch under 1970, då han och Camilla träffades.

Prins Charles på en Polomatch under 1970, då han och Camilla träffades.

Så träffades Charles och Camilla

Hon är ditbjuden av Lucia Santa Cruz, före detta flickvän till prinsen, som nu anser sig ha funnit den perfekta tjejen för sin expojkvän. Camilla är inte övertygad – men när hon väl träffar prinsen blixtrar det till och Charles känner exakt samma sak.

Prinsen har senare beskrivit det som en känsla av att plötsligt andas frisk luft, Camilla var ”jordnära”, ”sexig” och ”frispråkig”. Men det fanns inte bara en stark fysisk attraktion. De kom snabbt fram till att de hade samma intressen: Hästar, hundar och att göra utflykter ut på den engelska landsbygden.

Prins Charles och den framtida Camilla Parker Bowles år 1975.

Prins Charles och den framtida Camilla Parker Bowles år 1975.

Charles föll som ung prins

Hos Camilla hittade Charles det han drömt om – en glad, kramig, rättfram och oförställd kvinna. Hon älskade naturen och hon hånskrattade inte åt hans intressen – poesi, drama, klassisk musik och arkitektur. Camilla Shand gav Charles det han hade saknat i sin egen familj – framför allt värme och närhet, skriver Sally Bedell Smith i sin biografi Prince Charles, The passions and paradoxes of an impropable life, från 2017.

Charles hade nu hittat sitt livs kärlek och de började att umgås intensivt. Men han kom sig aldrig för att fria.

I umgänget med kvinnor hade prinsen länge varit blyg och tafatt. Hans fars morbror, Dickie Mountbatten, hade därför tagit på sig denna del av prinsens uppfostran och uppmanat honom att “så sin vildhavre så ofta han fick tillfälle till det”.

Charles hade följt hans råd och därför sällskapat med flera passande kvinnor före Camilla. Men det var först med henne han verkligen ville stadga sig.

En ung prins Charles som ung efter en Polomatch.

En ung prins Charles som ung efter en Polomatch.

Prins Charles och Camilla år 1975.

Prins Charles och Camilla år 1975.

Camilla och Charles gled isär

De förälskade två hann få ett år tillsammans innan Charles tvingades mönstra på jägaren HMS Norfolk och inleda sin femåriga utbildning till sjöofficer i september 1971. Charles försvann till Karibien i åtta månader, och han och Camilla gled oundvikligen isär.

Camilla föll för Charles gode vän

Camilla börjar istället träffa prinsens gode vän Andrew Parker Bowles, som tidigare hade haft ett förhållande med Charles syster Anne. Även Andrew var officer i armén och friar efter en tid till sin nya flickvän Camilla. Hon säger ja och paret gifter sig i juli 1973. Charles blir gudfar till parets son Tom Parker-Bowles.

“Charles gudfar till Camillas barn”

Åren gick och sökandet efter en hustru till prinsen intensifierades. Diana Spencer var bara 16 år när hon och Charles möttes för första gången. I författaren Andrew Mortons bok Diana: Den sanna historien – berättad med hennes egna ord, avslöjar hon att hennes blivande make var påflugen i sin uppvaktning av henne.

”Han hoppade bokstavligen på mig, och jag tyckte det var väldigt konstigt och jag var inte säker på hur jag skulle hantera det”.

Diana lär också ha kommenterat att prinsen verkade förfärligt sorgsen. Detta var i slutet av 1970-talet då Charles och Camilla hade återupptagit sin relation, delvis på grund av att Andrew Parker-Bowles var notoriskt otrogen.

Hovet var inte roat och Diana Spencer, som kom från en högadlig familj, föreföll som ett utmärkt alternativ.

Prins Charles och prinsessan Diana.

Prins Charles och prinsessan Diana.

Vad som hände åren därefter vet vi alla, även om det inte kommer att visas i den tredje säsongen av The Crown. Men efter alla turbulenta år fyllda av stor tragedi fick slutligen Camilla Parker-Bowles sin Charles som livskamrat. Paret uppträdde första gången som ett par 1999 och visade sig därefter regelbundet tillsammans.

Britterna började sakta vänja sig vid Camilla och hennes popularitet växer sakta men säkert. I april 2005, nästan 35 år efter det första mötet, får de så äntligen gifta sig. Den här gången är den blivande gemålen en medelålders, frånskild hemmafru och tvåbarnsmamma. Inte tal om romantiskt vitt, slöja och krona. Men däremot sann lycka.

Foto: TT