Charles får tydligt besked: Nu petas kungen

02 feb, 2023, 07:00 
Kung Charles

Nu petas monarken: Anledningen? Han är inte drottning Elizabeth!

Annons

Femdollarsedeln, som är den vanligast förekommande sedeln i Australien, har fram till nu prytts av drottning Elizabeth eftersom den brittiska monarken är landets statschef.

När kung Charles tar över tronen efter sin framlidne mor är tanken inte att man printar ut nya sedlar med hans ansikte: Istället slopas konceptet, det skriver The Guardian.

Kung Charles attackerad på öppen gata – se filmen!
Kung Charles attackerad på öppen gata – se filmen!
Recept.se Nyhetsbrev

Kung Charles i underläge: Blev vald av en tredjedel

I september, kort efter drottningen somnat in, uttalade sig Australiens vice finansminister Andrew Leigh om saken. Då var det högst oklart om Charles skulle pryda sedeln.

– Beslutet att ha drottningens ansikte på femdollarsedeln var mer grundat kring henne personligen än hennes status som monark så den övergången sker inte per automatik, sade Andrew Leigh.

Annons

Tidningen Sydney Morning Herald genomförde i oktober en omröstning om folk ville se kung Charles eller en framstående australier på femdollarsedeln. Bara en tredjedel av de som röstade ville se kungen på sedeln.

Sedeln kommer hedra ursprungsbefolkningen

Nu har det beslutats att Australiens femdollarsedel i framtiden kommer att prydas av ett motiv som hedrar landets ursprungsbefolkning, det meddelar Australiens centralbank.

Det dröjer några år innan förändringen träder i kraft, så det är fortsatt Elizabeth som pryder sedeln.

Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth pryder femdollarsedeln i ett par år till.

Foto: TT

Annons