Charles kräsna val för Camilla – därför ratar han det kungliga diademet

Charles kräsna val för Camilla – därför ratar han det kungliga diademet

I maj nästa år ska kung Charles och drottning Camilla krönas.

Länge leve kung Charles III! Första orden till nationen
1:49

Efter reklamen: Länge leve kung Charles III! Första orden till nationen

(1:49)

Slå på ljud

Charles och Camilla har varit Storbritanniens kungapar i snart två månader.

Men den officiella kröningen kommer att äga rum 6 maj 2023, i Westminster Abbey. Samma plats som drottning Elizabeths kröntes – och begravdes.

Något som är och har varit en het diskussion är den om vilken krona som Charles och Camilla kommer välja för henne. Det finns nämligen flera olika alternativ.

Foto: RUSSELL CHEYNE/TT

Diskussionen kring drottning Camillas krona

Ett alternativ är att Camilla tar över den krona som Elizabeth och hennes mor hade. Kronan som pryds av den kontroversiella Koh-i-noor-diamanten sedan drottningmoderns kröning 1937.

Isåfall förväntas man eventuellt ta bort den kontroversiella diamanten från kronan, och ersätta den med en kristall eller annan pärla.

– Av de tillgängliga kronorna är den överlägset lättast att bära eftersom den har en platinaram, säger kungliga smyckeexperten Lauren Kiehna till People och fortsätter:

– Jag tror att Koh-i-noor kommer och bör tas bort från kronan om den används. Det finns inget kontroversiellt med själva kronan, bara diamanten.

Koh-i-noor-diamanten monterades in i kronan inför drottningmoderns kröning 1937.

Foto: Victoria Jones/TT

Ett annat alternativ är drottning Adelaides omtalade krona från 1831, men enligt experter är sannolikheten att Camilla får ärva denna 200 år gamla krona låg, skriver People.

– Den enda ursprungliga delen av den kronan är dess ram, som sannolikt kommer att vara mycket tyngre och svårare att balansera än en modernare ram på grund av materialen som används för att göra den, säger Lauren Kiehna.

Kung Charles krav för drottning Camillas krona

Det har också spekulerats kring om Camilla kommer få ett diadem istället för en krona. Förslagsvis George IV State Diadem, som drottning Elizabeth bar påväg till sin kröning 1953.

Lauren Kiehna menar dock att det inte räcker med ett diadem, utan att Charles vill att Camilla får en riktig krona.

– Man kan inte kröna någon med ett diadem, säger hon.

– Jag tror att ens att försöka använda något annat skulle uppfattas som en kommentar om Camillas status, vilket tyder på att hon inte är på samma nivå som tidigare drottningar, vilket definitivt är något som Charles skulle vara angelägen om att undvika.