Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Charles och Camillas problem i Buckingham Palace – tvingas nu agera

30 jun, 2023, 09:30 
Samuel Björn
Kung Charles och drottning Camilla
Kung Charles kröntes som ny monark av Storbritannien 6 maj 2023.

För att spara in pengar har kung Charles och drottning Camilla tagit en drastisk åtgärd med Buckingham Palace.

Annons
Sanningen bakom Madeleines uppskjutna flytt • Chris är tysk – igen • Fergie opererad för bröstcancer – 3 kungliga snackisar från vecka 26!Brand logo
Sanningen bakom Madeleines uppskjutna flytt • Chris är tysk – igen • Fergie opererad för bröstcancer – 3 kungliga snackisar från vecka 26!

Det brittiska kungahuset har under vintern försökt spara in pengar. Likt många av oss andra samhällsmedborgare har de också känt av den senaste tidens ekonomiska läge och bestämt sig för att göra något åt saken. Men vissa av deras metoder har fått folk att höja på ögonbrynen.

Ökning i utgifter

Trots sina försök till att spara in pengar kan en rapport i Sovereign Grant avslöja att det brittiska kungahusets utgifter har ökat med 5 procent sedan föregående år. Detta innebär en ökning på 5,1 miljoner pund, eller nästan 70 miljoner svenska kronor.

Ökningen i utgifter ska enligt kungahuset bero på den ökade inflationen, bytet av monark samt underhåll av Buckingham Palace. Underhållet av slottet är ett långsiktigt projekt som kommer att pågå i över tio år, skriver Se og Hør. Planen är att man ska uppgradera en stor del av slottets elkablar, rör och värme.

Annons

Men alla är inte nöjda med ökningen av utgifter. En uttalad motståndare mot det brittiska kungahuset är Graham Smith, ledaren för den anti-monarkistiska gruppen Republic. Graham hade snarare velat sett att den ekonomiska kurvan pekade åt andra hållet.

– De borde skära ner budgetarna med tio miljoner pund, inte öka med fem miljoner, säger han enligt Se og Hør.

Graham Smith
Graham Smith är en stark motståndare mot den brittiska monarkin och har bland annat skrivit boken Abolish the Monarchy.

Sparar pengar på speciella sett

Trots ökningen av utgifter så finns det områden där det kungliga huset har sparat in pengar sedan kung Charles tog över platsen som monark i landet. Utgiften för resor har bland annat gått ner med åtta miljoner svenska kronor. Charles har inte rest jättemycket sedan han kröntes men den dyraste resan han och drottning Camilla gjort är den till Rwanda, som kostade 2,5 miljoner.

Ett annan mer annorlunda beslut man tagit för att spara in pengar handlar om värmen i Buckingham Palace. Man har nämligen sänkt värmen i slottet till 19 grader nu under vintern – och så lågt som 16 grader i de rum som står tomma.

Charles och Camilla har med andra ord fått frysa lite för att kunna spara in de där extra kronorna till kungahuset.

Annons