Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvia kan tvingas riva sitt hjärteprojekt

28 sep, 2018, 08:02 
Drottning Silvia har fått ett chockbesked, hennes hjärteprojekt SilviaBo på Drottningholm har förlorat bygglovet efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen.
Det var en stolt drottning som invigde SilviaBo, de nybyggda demensanpassade husen på Drottningholm. Men grannarna klagade och nu är bygglovet upphävt, ett chockbesked för drottning Silvia.
Annons

Drottning Silvia har drabbats av ett tufft bakslag. Mark- och miljöverdomstolen har upphävt bygglovet för hennes hjärteprojekt SilviaBo, de nybyggda, demensanpassade lägenheterna inte långt från Drottningholms slott där äldre par trots demenssjukdom har möjlighet att åldras tillsammans i ett eget hem.

Drottningen Silvia utanför Stiftelsen Silviahemmets pilotprojekt SilviaBo på Drottningholm som nu för förlorat bygglovet efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen.

– Det är ett oerhört tråkigt besked, för vi är jättestolta över SilviaBo. Det är ett fantastiskt pilotprojekt som skulle kunna betyda mycket för Sveriges demensdrabbade, säger Silviahemmets chef Wilhelmina Hoffman till Svensk Damtidning.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Hur har drottningen reagerat på beskedet?

Annons

– Vi är alla naturligtvis ledsna. Vi har gjort allt vi kunnat. Och vi tror alla att vi kan göra något bra för demensvården i Sverige, det är det vi kämpar för.

SilviaBo stod klart i maj 2017, och det var en stolt och glad drottning som invigde de nya SilviaBo-lägenheterna: sex tvåor på 55 kvadrat, plus två visningslägenheter, som alla anpassats efter behoven hos äldre och personer med demenssjukdom.

Drottning Silvia i en av de demensanpassade lägenheterna på Stiftelsen Silviahemmets pilotprojekt SilviaBo på Drottningholm som nu för förlorat bygglovet efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen.
Kungaparet på besök i en av SilviaBos demensanpassade lägenheter.

– Jag har funderat många år över en lösning så att makar inte ska behöva skiljas åt, utan kunna fortsätta bo tillsammans som de alltid gjort, sa hon då till vår reporter.

Annons

Men tre grannar valde att överklaga, eftersom de anser att de två husen strider mot detaljplanen och inte passar in i den unika och kulturskyddade miljön.

Silviabo på Drottningholm. Nu har Mark- och miljöverdomstolen upphävt bygglovet, ett chockbesked för drottning Silvia.
För modernt för kulturskyddade Drottningholm? Det är de här två husen som nu saknar bygglov, efter Mark- och miljööverdomstolens dom. Fasaderna är av cederträ, det är spån på gavlarna och plankor på balkongsidan.

SilviaBo ligger precis intill Silviahemmet, på den plats där drottning Lovisa Ulrika på 1700-talet hade sina mullbärsodlingar. Stiftelsen Silviahemmet har ägt de båda tomterna länge, och de var ett naturligt val när drottningen skulle förverkliga sin dröm om SilviaBo.

Kungaparet i en av de demensanpassade lägenheterna på Stiftelsen Silviahemmets pilotprojekt SilviaBo på Drottningholm som nu för förlorat bygglovet efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen.
Glada färger och smarta lösningar i visningslägenheten. Men trots att husen redan står på plats, så har bygglovet nu rivits upp.

Till sin hjälp fick hon Ikeas Ingvar Kamprad. 2015 drack de afternoon tea tillsammans på Silviahemmet och han gillade hennes idé. Kort därefter donerade han en större summa pengar och i samarbete med BoKlok, som Ikea driver tillsammans med Skanska, kunde SilviaBo bli verklighet. Bygglovet beviljades i januari 2017 och sedan gick det fort. Bara fyra månader senare kunde drottningen inviga husen.

Annons
Tanken med drottning Silvias SilviaBo är att par ska kunna åldras tillsammans i sitt trygga, gemensamma hem.
Tanken med SilviaBo är att par ska kunna åldras tillsammans i sitt trygga, gemensamma hem.

Men även om bygglovet nu är upphävt, så ger Stiftelsen Silviahemmet inte upp. En ansökan om ett nytt bygglov är redan inskickad till Ekerö kommun, berättar Silviahemmets chef Wilhelmina Hoffman.

– Vi har sett över fasadutformningen och antalet lägenheter, för att möta Mark- och miljööverdomstolens krav. Och vi hoppas kunna komma fram till en lösning i dialog med kommunen och grannarna.

Så husen kan komma att få stå kvar, men med vissa förändringar?

– Ja, det är vår stora förhoppning. Det här är hus där man ska kunna leva och att ha ett bra liv när man åldras.

Foto: IBL

Annons