Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Chockbeskedet från hovet: Kungen kan nobba Nobel

02 sep, 2023, 09:24 

Ett ovisst besked från hovet.

Annons

De senaste dagarna har det stormat kring det årliga Nobelfirandet efter att Rysslands ambassadör fått en inbjudan från Nobelstiftelsen.

Nu rapporterar Ekot att kungahuset "reagerar med stor förvåning", enligt informationschef Margareta Thorgren. Dessutom är det inte bestämt om kungen kommer medverka eller ej vid prisutdelningen, där traditionen är att han delar ut medalj och diplom.

Därför kallas kungen ”Tjabo” – nära vännerna avslöjarBrand logo
Därför kallas kungen ”Tjabo” – nära vännerna avslöjar

– Nu avvaktar man vad som händer de närmsta dagarna, innan kungen tar ställning ifall han ska närvara vid prisutdelningen eller inte, meddelar Ekot.

UPPDATERING: Strax efter hovets besked kom Nobelstiftelsen med ett pressmeddelande där de drar tillbaka inbjudan till ambassadörer från Ryssland, Iran och Belarus, skriver TT.

Annons

Storbråk kring Nobel – flera ställer in

Att Nobelstiftelsen ändrat regler blev en stor nyhet, då det bland annat innebar att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fått en inbjudan för första gången.

Han valde dock att tacka nej, och menade att han var upptagen.

Efter att beskedet om att Rysslands ambassadör är bjuden kom, har flera partier valt att ta avstånd. Det gäller även Belarus och Iran.

Bland annat har C-ledaren Muharrem Demirok meddelat att han inte kommer närvara, och statsminister Ulf Kristersson har inte bestämt sig, men är förvånad över beslutet.

– Nobelstiftelsen fattar sina egna beslut. Men jag jag hade inte bjudit in Ryssland om jag hade haft ansvar för en prisceremoni just nu, säger Ulf Kristersson till TT och ber om att få återkomma om sin närvaro.

Nu kommer alltså beskedet att hovet är förvånande över beslutet att bjuda in dem – och årets fest riskerar att bli riktigt tom. Ett besked om kungen närvarar eller ej ska komma inom dagarna.

Uppdatering av text: Nobelstiftelsen drar tillbaka inbjudan

Bara minuter efter hovets besked om att kungen inte bestämt sig för att närvara, drar Nobelstiftelsen tillbaka sitt kritiserade beslut om att bjuda in ambassadörer från Ryssland, Belarus och Iran.

Foto: TT

Annons