Chockbeskedet om drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth

Det nya chockbeskedet inifrån drottning Elizabeths isolering på Windsor skakar britterna: Kommer hon någonsin tillbaka?

Det är chockbeskedet som skakar den kungliga världen: Drottning Elizabeth, nyss fyllda 94, drar sig tillbaka på obestämd tid, det uppger brittiska The Sunday Times. Vid 94 fyllda har hon inte råd att ta några risker alls.

Drottning Elizabeth på väg till sin karantän på Windsor Castle.

På väg in i isoleringen, den 19 mars.

Enligt Times uppgifter kommer drottning Elizabeth att bli kvar i sin isolering på slottet Windsor under en mycket, mycket lång tid framöver – och nu frågar sig britterna om hon någonsin kommer att kunna komma tillbaka.

Drottning Elizabeths svåra beslut

Drottning Elizabeth på väg till sin karantän på Windsor Castle.

Efter 68 år på tronen – ska det verkligen behöva sluta så här?

För drottning Elizabeth är detta ett nödvändigt men svårt beslut, hela hennes liv har ju handlat om Plikten Framför Allt. Ja till och med framför familjen.

Och det betyder att prins Charles måste steppa upp. Han har ju den fördelen att han redan har varit sjuk i corona, och på grund av det klarade han av sin immunitet redan i mars.

– Som vi alla lär oss, är detta en märklig, frustrerande och ofta obehaglig upplevelse, sa prins Charles när han hade repat sig efter sin trots allt ganska milda coronasjukdom.

Prins Charles sjuk i corona.

Prins Charles dagarna innan han blev sjuk i covid-19.

Kommer prins Charles ta över tronen?

Och blir det nu som många befarar, så betyder det också att prins Charles äntligen får göra sig redo för sin livsuppgift. Ja kanske skyndar coronakrisen helt enkelt på det stora maktskiftet: Om drottning Elizabeth inte kan arbeta skulle prins Charles kunna bli en sorts modern prinsregent – det vill säga vara prins till titeln, men monark i alla andra avseenden.

drottning Elizabeths sista uppdrag före coronakrisen

Sista uppdraget före coronan, den 9 mars i Westminster Abbey.

Enligt tidigare uppgifter var planen att drottning Elizabeth skulle kliva åt sidan nästa år, när hon fyller 95 – och kanske kommer den planen att sjösättas tidigare nu. Men samtidigt skulle det ju vara ett snöpligt slut på drottning Elizabeths 68 ärorika år som drottning.

drottning Elizabeth håller sitt hyllade tal

Det hyllade talet från Windsor i förra veckan.

Samtidigt var det ju lugnande för alla att se och höra henne hålla det hyllade tv-talet i förra veckan, alla kunde konstatera att hon var fit for fight. Men bara från hemmaplan.

Foto: TT.