Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Chockbeskedet: Tvingas byta namn efter sexskandalen

27 jan, 2022, 14:00 
Brittiska kungafamiljen
Prins Andrews stora sexskandal har fått oanade konsekvenser.
Annons
3 kungliga snackisar från vecka 2!Brand logo
3 kungliga snackisar från vecka 2!

Det har stormat ordentligt kring prins Andrew i flera år nu. Han blev officiellt fråntagen sina kungliga plikter redan 2019 efter att hans vänskap med dömde sexbrottslingen och miljardären Jeffrey Epstein avslöjades.

Prins Andrew ska upp i rätten – drottning Elizabeth rasande

I samma veva uppdagades det att Andrew använt sin ställning som prins för arbeta som affärsrådgivare åt en rad korruptionsanklagade miljardärer. Läget blev än mer allvarligt när en kvinna vid namn Virginia Giuffre trädde fram och berättade att Jeffrey Epstein använde henne som minderårig sexslav och förde henne till London. Där ska Jeffrey Epstein ha tvingat henne att ha sex med just Andrew – vilket prinsen själv förnekar.

Annons

Nu ska fallet upp i rätten, vilket självfallet är en stor skamfläck för hela den brittiska kungafamiljen. Och för alla andra som på något sätt kan kopplas till Andrew.

I den kanadensiska provinsen Nova Scotia finns det en skola vid namn Prince Andrew High School. Den har nu valt att byta namn, för att slippa väcka associationer till prinsen.

"Namnet på en skola ska spegla skolgemenskapen. Vi hoppas kunna bygga en identitet som en positiv, stöttande och respektfull gemenskap, med ett namn som lever upp till detta", skriver rektorn Craig Campbell.

Blev fråntagen sina kungliga titlar

Drottning Elizabeth har också gjort sitt för att distansera sig och kronan från Andrew. Hon valde att frånta honom hans kungliga titlar.

"Hans kungliga titel har dragits tillbaka och alla hertigen av Yorks roller kommer att omfördelas inom kungafamiljen. De kommer inte att återlämnas till honom", stod det i ett uttalande enligt Sky News.

Enligt The Guardian håller det brittiska hovet på att radera ut Andrews närvaro på de sociala medierna fullständigt. Hans konton på Twitter och Youtube är redan borttagna. Enligt tidningens uppgifter kommer samma sak att ske med hans sidor på Facebook och Instagram.

Andrew hävdar själv att han är oskyldig till anklagelserna.

Annons