Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Chocken: Prinsen död – blev bara 38 år gammal

26 okt, 2020, 13:00 
Prins Azim son till sultanen av Brunei död 38 år
Han var känd som playboyprinsen, och livet var en fest. Men i helgen kom chockbeskedet: Nu är han plötsligt död, bara 38 år gammal.
Annons
Här är Europas alla kungahus!Brand logo
Här är Europas alla kungahus!

Han var prinsen som levde jetsetliv i Europa, och miljardären som älskade att omge sig med Hollywood-divor som Mariah Carey och Janet Jackson. Men nu är tragedin ett faktum:

I lördags morse dog prins Azim, bara 38 år gammal, och nu sörjer Bruneis envåldshärskare sultanen sin näst äldste son:

– Det är med djupaste sorg som vi måste tillkännage att Hans Kungliga Höghet Prins Azim har avlidit idag, lördagen den 24 oktober klockan 10.08 på förmiddagen, meddelar sultanens hov i en kort officiell kommuniké.

Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria Sultanen av Brunei med sin son kronprinsen kejsarens kröning i Japan 2019
Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria sida vid sida med sultanen av Brunei och hans son kronprinsen, en bild från den japanske kejsarens kröning hösten 2019.

Landssorg i Brunei – prins Azim död

Det finns inga officiella uppgifter om dödsorsaken, eller om bakgrunden till att prinsens liv tog slut så långt i förtid. Men mediauppgifter gör gällande att prins Azim dog på specialist-sjukhuset Jerudong Park Medical Centre, efter vad som beskrivs som ”en längre tids sjukdom”

Annons

Begravningen ägde rum redan samma eftermiddag i det kungliga mausoleet, i närvaro av den närmaste familjen och några få officiella dignitärer, och nu har sultanen utlyst en sju dagar lång landssorg.

Prins Azim var jämnårig med prinsessan Madeleine och prins William, född i juli 1982, och han var fyra i Bruneis tronföljd. Pappa sultanen skickade honom till den brittiska militärakademien Sandhurst för en nio månader lång militärutbildning, men den stenhårda disciplinen var inget för prins Azim och han hoppade av efter bara en vecka.

Prins Azim död 2020 son till sultanen av Brunei
Prins Azim älskade att ställa till med födelsedagsfester för sig själv, som den här på lyxhotellet Dorchester i London 2012.

Han fullföljde dock sin utbildning vid universitetet i Oxford. Men det var för sin västerländska livsstil som han blev uppmärksammad, och hans spektakulära fester var rena magneten på Hollywoodkändisarna. Det var det livet som han älskade, och man såg honom ofta sitta och glittra på Versaces modeshower.

Annons

Bortom extravagansen beskrivs han som vänlig och generös, och som mycket engagerad i välgörenhet. På senare år gjorde han sig också känd som filmproducent i det brittiska filmbolaget Daryl Prince Productions och han stod bakom flera filmer, varav den mest uppmärksammande är You're Not You från 2014, med Hilary Swank i huvudrollen.

Foto: TT.

Annons