Chockerande attacken mot Madeleine - artistens egna ord om grova utspelet

24 aug, 2022, 07:00 

"Jag hade nog fan inte gjort om något" säger rapparen om det uppmärksammade utspelet mot prinsessan.

Annons

I SVTs program Min Sanning gästar kända profiler för djupgående samtal, och de räds inte obekväma ämnen. Det var precis vad som hände under gårdagens premiäravsnitt när rapparen Ken Ring satt i studion.

Det stormade rejält kring artisten efter en högst kontroversiell sångrad om prinsessan Madeleine, och när programledaren Kristian Luuk frågar om händelsen står det klart att Ken Ring inte ångrar sig.

Blev polisanmäld

Det var strax innan millenieskiftet, på Vattenfestivalen år 199, som den då 20-årige rapparen Ken Rings framträdande väckte stor uppmärksamhet. Det var specifikt orden om prinsessan Madeleine som skapade stora rubriker och upprörde många.

I låten "Spräng regeringen" sjöng han, bara ett stenkast från slottet; ”Sen drar vi till slottet och våldtar Madeleine”. Raden skulle ge upphov till en stor debatt, en upprörd befolkning och till och med en polisanmälan mot artisten.

Recept.se Nyhetsbrev

– Först efteråt gick det upp för folk hur dåligt det var. En del blev arga och upprörda, andra hörde inte vad han sa, säger Claes Karlsson till Svenska Dagbladet som var en av artistbokarna på Vattenfestivalen.

Annons

Det hela gick så långt att spelningen var nära att avbrytas.

– Det blev väldigt mycket tumult efteråt. Jag tycker bara att det var förfärligt och trist, säger Karlsson.

Ken Ring
Rapparen Ken Ring.

Ångrar sig inte

Ken Ring blev polisanmäld för förtal och uppvigling, men fallet lades ner. När han nu gästade Min Sanning berättar han hur han ser på den kontroversiella raden, 20 år senare.

– Det blev så missförstått i svensk media, hela den där grejen. Det var ju en textrad, en metafor, det var ju inte en fysisk uppmaning till att våldta en kvinna, säger Ken Ring till programledaren Kristian Luuk.

– Jag säger ju efteråt, 'tar kungens pengar och ger tillbaka dom till er'. Det är mer en rebellisk låt mot monarkin.

Kristian Luuk frågar rapparen om han skulle vilja få händelsen ogjord, varpå Ken Ring först menar att han hade kunnat ta bort ordet ”våldta”. Men det är inte länge han är ångerfull, och han tar tillbaka påståendet.

Annons

– Jag hade nog fan inte gjort om något. Jag tror att jag hade gjort det likadant, om jag hade vetat vad som hände efteråt. För det gav mig en karriär. Och det var inte en låt om att våldta en annan person, säger han.

Foto: TT

Annons