Chris bröt mot regeln – orden som avslöjar varför

Chris O'Neill under firandet av Victoriadagen.

Chris O'Neill vill stå fri från kungahuset.Det har han visat tydligt – inte minst med sina ord.

Chris O’Neill var tydligt med varför han tackade nej till prinstiteln när han gifte sig med prinsessan Madeleine. Han ville vara sin egen och inte låta sig begränsas av förpliktelserna som kommer med att vara kunglig.

– Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O’Neill, min far var Paul O’Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det. Jag ansåg att det var viktigt att bibehålla samma förhållande till honom som jag alltid haft, först och främst, sa Chris om sitt beslut i en intervju med magasinet King.

Chris O’Neill – orden som visar varför han inte vill vara prins

Chris O'Neill under firandet av Victoriadagen.

Chris O’Neill under firandet av Victoriadagen.

Med ett liv utan prinstitel kommer också lösare tyglar. En kunglig person får inte uttala sig politiskt, det ingår i hans eller hennes roll.

Men Chris visade 2017 att han inte hörsammar samma restriktioner som sin hustru. Då skrev Chris en text på sitt privata Instagram-konto där han kraftfullt tog avstånd från USA:s president Donald Trump.

”Å alla sunda amerikaners vägnar är jag väldigt ledsen för vår skamliga presidents handlingar. I dag är det sorgligt att vara amerikansk medborgare. Herr president, du är en smärtsamt okunnig människa. Du kommer vara orsaken till våldet och hatet som du säger att du skyddar oss från. Du har varken förnuft eller känsla, sir”, skrev Chris enligt Aftonbladet. 

Hyllar Chris för uttalandet

Där visade Chris att han är sin fars son främst, inte en kunglighet. Han blev också hyllad för uttalandet om Trump. Expressens krönikör Jens Liljestrand beskrev agerandet som “civilkurage”.

“Chris O’Neill vet sannolikt bättre än de flesta svenskar hur Trump tänker, vilka hans referensramar är – hans kultur, för att använda det språkbruk vi gärna tillämpar för andra nysvenskar. Därför spelar det roll vad han tycker. Och därför är det så viktigt att han vågar trotsa hovetiketten och säga det högt”, skrev Jens.