Chris O'Neill kunde ha blivit Sveriges senaste hertig

Det finns bara några få hertigar i Sverige. Det var nära att vi hade fått en till – men Chris O’Neill har avstått i från hertigtiteln.

Vi är inte bortskämda med hertigar i Sverige. Det finns två – prins Carl Philip, hertig av Värmland samt prins Daniel, hertig av Västergötland. Och så Charles Louis d’ Otrante – hertig av Otrante som ni ser på bilden ovan tillsammans med Carl Philip.

Fransk hertigtitel

Hertiginnan Christina d’Otrante på Elghammar berättar för Svensk Damtidning:

– Min son har en fransk hertigtitel. Det var min mans anfader som tilldelades en hertigtitel av Napoleon.

Hertig nummer tre

Det var nära att vi hade fått en hertig till. Prinsessan Madeleines Chris O’Neill kunde ha blivit hertig av Gästrikland och Hälsingland.

Förblir amerikan

Men i fredags kom Riksmarskalk Svante Lindqvist med detta budskap på hovets hemsida:

–Herr Christopher O’Neill är och förblir amerikansk medborgare, och han avser att fortsätta sin affärsverksamhet som tidigare efter det han har ingått äktenskap med H.K.H. Prinsessan Madeleine.

Kan ej ha ansvarsställning i näringslivet

Enligt Kungahusets policy bör en medlem av Kungl.Huset vara svensk medborgare, samt ej inneha en ansvarsställning i näringslivet. Detta innebär att Herr Christopher O’Neill – enligt dessa principer – inte kan bära titeln H.K.H. Prins av Sverige eller Hertig av Gästrikland och Hälsingland.

Vill förbli enskild medborgare

Med hänvisning till dessa krav har Herr Christopher O’Neill respektfullt anhållit om att få förbli enskild medborgare och ej förlänas Kunglig värdighet.

Kunde Chris ha blivit svensk medborgare?

Chris har i dag ett brittiskt och amerikansk medborgarskap. För att bli hertig måste Chris O’Neill vara svensk medborgare. Enligt riksmarskalken har kungens advokat gjort en utredning. Kan Chris ha tre medborgarskap?

Svaret är ja. Prinsessan Madeleines blivande man hade kunnat bli svensk också – utöver sina två andra medborgarskap.

Henrik S. Järrel om Chris beslut

Mediekonsulten, politikern och rojalisten Henrik S.Järrel berättar för Svenskdam.se att inte heller John Ambler, prinsessan Margarethas man, fick en svensk titel. Ambler var också brittisk affärsman.

– Det föreligger sannolikt inte några protokollära problem för Herr Chris O’Neill, säger Henrik S. Järrel.

– Eftersom han gifter sig med en prinsessa av Sverige, får han sitta vid honnörsbordet vid officiella sammanhang. Det kan man utgå ifrån.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Stella Pictures, All over press

 

 

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: