Chris O’Neills beslut – därför säger han nej

Chris säger nej – år efter år.
Tre gånger i rad har Chris O'Neill tackat nej till en specifik sak. Mycket pekar på att det blir en fjärde.
Annons

Chris O’Neill är ingen uppknäppt person. I intervjuer är han ofta personlig, bjuder på sig själv, skämtar och delar med sig av roliga inblickar i livet som trebarnspappa.

På många sätt skulle samtalen med honom utgöra en höjdpunkt i tv-traditionen Året med kungafamiljen. Ändå väljer han att tacka nej till programmet – gång på gång.

Annons

Chris O’Neill säger nej – här är hans beslut

Chris säger nej – år efter år.
Chris säger nej – år efter år.
Annons

Senaste gången han var med i produktionen var 2016. Upplagorna för 2017, 2o18 och 2019 var samtliga Chris-fria – men inte på programmakarnas initiativ.

– Vi har ställt frågan till hovets informationsavdelning och fått nej, har producenten Sara Bull sagt till Expressen.

Det här var såklart en stor besvikelse för Sara och hennes kollegor.

– Självklart finns det ett stort allmänintresse kring prinsessan Madeleines make, även om han har avsagt sig möjligheten att bli prins, sa Sara till Expressen.

Året med kungafamiljen är långtifrån det enda sammanhanget som fått ett återbud från herr O’Neill.

– Chris är gift med prinsessan Madeleine, men i övrigt vill han vara så privat som möjligt. Han önskar i den bemärkelsen inte vara en officiell person, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt tidigare.

Annons

Men varför tackar då Chris nej till Året med kungafamiljen? Dels kan det handla om att han har ett arbete som kräver mycket av hans tid. En annan förklarande faktor kan kopplas till hans självbild.

“Jag är Chris O’Neill”

Chris har demonstrerat väldigt tydligt att han vill stå på sina egna ben. Han tackade nej till prinstiteln och föredrar att förbli betraktad som något annat: en affärsman och kärleksfull pappa. Som han själv sa i en intervju med magasinet King.

– Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O’Neill, min far var Paul O’Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det. Jag ansåg att det var viktigt att bibehålla samma förhållande till honom som jag alltid haft, först och främst, sa Chris då.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

54 kommentarer till “Chris O’Neills beslut – därför säger han nej”

 1. ancibergfeldt skriver: 27 april, 2020

  Det här har Chris uttalat sig om flera, flera ggr.


 2. PernillaA skriver: 27 april, 2020

  Jag antar att Chris svenskkunskaper inte är de bästa ; blir nog mycket snack om det om han intervjuades på engelska.
  Ett tidsproblem är det nog inte eftersom han enligt förra veckans artikel hinner läsa 3 böcker i veckan och lyssna på musik .
  Har hovet någon gång bekräftat att han blev erbjuden en prinstitel ? Jonas Bergström skulle ju bli hertig som han kände sig nöjd med


 3. Anna skriver: 28 april, 2020

  En sak jag ofta undrat över är om Jonas Bergström skulle ha kunnat fortsätta som affärsjurist och senare advokat om han gift sig med prinsessan?Skulle det inte ha kunnat se illa ut om han företrädde ett visst företag (dvs ett kommersiellt intresse) snarare än ett annat…de kungliga ska ju alltid vara neutrala och om han blivit hertig skulle han knappast ha kunnat vara vem som helst…min fråga kommer sig av att J B idag är framgångsrik advokat vilket han säkert trivs med, men skulle det ens ha varit möjligt om han gift sig med M…? En hypotetisk fråga, jag vet, men ändå intressant då den pekar på balansgången mellan kunglig och vanlig. Chris bor ju i USA och kan därmed hålla sig borta från strålkastarljuset på ett annat sätt, men J B skulle ju ständigt ha granskats av media.


  1. Bror skriver: 28 april, 2020

   JB:s affärsjuridiska karriär efter ett ev giftermål med Madeleine är ett försumbart mannamånsproblem jämfört med det extremt selekterade umgänge ”hela folkets kung” håller sig med: finansfurstar och deras avkommor glittrar ikapp under kristallkronorna, liksom ett och annat avsigkommet sidoskott på något som en gång var.
   Victoria fortsätter i samma selektiva stil. Inga tjolahopp i de svenska landskapen kan dölja detta. Och drottningen tycks inte misstycka.
   Där Anna, har du det verkliga problemet!


 4. Minna skriver: 28 april, 2020

  Madde och Jonas skulle varit en drömpar


  1. ananas skriver: 28 april, 2020

   Ja det tycker du, och har skrivit tidigare, men synbarligen tyckte de själva inte det och det är väl det som räknas?


  2. Bea skriver: 28 april, 2020

   Minna,
   Att vara tillsammans med en otrogen man tror jag knappast någon skulle räkna som en dröm.
   En person med den karaktären vill nog ingen ha i sin närhet.


 5. PernillaA skriver: 28 april, 2020

  Anna tror inte det
  Madeleine och Jonas hade inte varit ett drömpar ,tur för henne att hans otrohet kom fram i tid. Tyckte synd om henne även om mitt intryck var att allt var förhastat och varför skulle bröllopet vara samma år som Victorias.
  Mitt intryck av bergström var att han var mer interessad av att vara kunglig och stå i rampljuset än att han verkligen var förälskad i Madeleine.
  Samtidigt tycker jag inte heller att Chris gör rätt, även om man vill vara privat som jag förstår så får man ändå medverka lite om man gifter in sig i Sveriges kungahus, det är säkert trevligt för Madeleine också om han finns vid hennes sida då och då


  1. Ulla Lundell skriver: 28 april, 2020

   Chris är en privat person men i övrigt så håller jag med PernillaA här ovan

   Ulla


  2. Bror skriver: 28 april, 2020

   Bästa Pernilla
   Att JB som förlovad skulle ha ett större intresse för det kungliga rampljuset än för Madeleine är fullständigt fel.
   Hans avsikter var helt igenom ärliga och uppriktiga och utan några som helst sidoblickar mot kunglig pompa och egen personlig ståt.
   Det här kan jag säga med stöd i ett stort antal trovärdiga källor som i flertalet fall dessutom är oberoende av varandra.
   Hos JB finns inget av den trötta attityd och arroganta hållning man ofta förknippar med unga män med hans bakgrund. Hans studieresultat och yrkesframgångar stryker ytterligare under detta.
   Att JB sedan under en dimmig grabbkväll på fjället kom att se för djupt in i par norska blå ögon är en annan historia.
   Varför paret inte då kunde göra som pappa, och blivande svärfar, rekommenderade när det kärvade: vända blad och gå vidare, kan jag däremot varken förstå eller svara på.


  3. Bror skriver: 29 april, 2020

   Bästa Pernilla, igen
   När jag nu läser igenom mitt svar till dig, ser jag något som du kanske också sett: hur mycket JB och Willoughby i Sense and Sensibility påminner om varandra.
   T o m mitt påstående om att JB:s avsikter helt igenom var ärliga och uppriktiga följer nästan ordagrant Emmas Thompsons filmmanus, när hon låter majoren Brandon, Mariannes tålmodigt uppvaktande kavaljer, beskriva Willoughbys avsikter visavi Marianne: han älskade henne verkligen och ville ha henne som sin hustru. I den meningen var han sann.
   PS
   En liten skvallerpoäng i sammanhanget.
   Under inspelningen av Ang Lees fantastiska Sense and Sensibility, fann Emma Thompson och Greg Wise, han som spelade rollen som Willoughby, varandra. Några år senare var de ett gift par. Och är så fortfarande.


  4. Bror skriver: 29 april, 2020

   Bästa Pernilla – än en gång
   Helt oavsiktligt degraderade jag överste Brandon till major.
   Hoppas nu bara att Jane Austen, där uppe i sin himmelska prästgård, har överseende med detta mitt etikettsbrott.


 6. Minna skriver: 28 april, 2020

  Madeleine tiesi jo syksyllä 2009 että Jonas oli uskoton.Silti meni puoli vuotta ennenkuin kihlaus purettiin


 7. PernillaA skriver: 28 april, 2020

  Bror, jag tror vad jag tror
  Om hans avsikter var ärliga varför då vara otrogen, ange ett annat namn på hotellet osv.


  1. Bror skriver: 28 april, 2020

   Bästa Pernilla
   Har det aldrig hänt dig, att du en sådan där sällsynt märkvärdig kväll, och omsluten av ett sammetsmjukt mörker, tyst för dig själv ber att natten aldrig ska ta slut; för att nästa morgon säga att det som hände aldrig har hänt?
   Det har hänt mig. Och jag vill gärna tro att det också hänt dig.
   I varje fall hände det JB. Och jag förstår honom.


  2. charlotte skriver: 29 april, 2020

   Pernilla,
   Jag tror JB var desperat över att gifta sig och därför agerade irrationellt.


 8. PernillaA skriver: 28 april, 2020

  vilken kvinna vill stå brud till en karl som är otrogen innan bröllopet?
  Och vad händer nästa gång det är grabbkväll.
  Att svärfar tycker så kan jag tro men tydligen är mor och dotter olika när det gäller detta tema


  1. Mary. skriver: 28 april, 2020

   PernillaA.

   Det syns stor skillnad på hur män tänker, kontra kvinnor. Instämmer till fullo Pernilla.


  2. Bror skriver: 28 april, 2020

   Bästa Pernilla
   Vad säger du då om Hannah Stearn, advokaten du vet?


  3. josefin skriver: 29 april, 2020

   Man kan ju ocksà tänka sig att JB fick kalla fötter när maskineriet började mala – insàg allt han, som en intelligent o kompetent person skulle vara tvungen att ge upp o gà miste om – yrke, umgänge, aktiviteter. Till skillnad fr Chris, som hàllit kvar sitt liv genom att leva det utomlands, skulle ju Jonas varit under luppen i Sverige. Ingen kompetent, självständig, intelligent människa kan ju rimligen vilja bli galjonsfigurs-àtföljare.


  4. charlotte skriver: 29 april, 2020

   josefin,
   Här håller jag med dig helt. Har alltid trott att det var så.


 9. Anna skriver: 28 april, 2020

  Ja, det är ganska intressant att kungens eskapader och “vända blad”-åtgärd passerade såpass obemärkta, medan J B åkte ut i kylan…men det är klart, han och M var ju inte gifta, och det är lättare att bryta en förlovning än skilja sig som kunglig.
  Bror, även drottningen omger sig med ett ganska hemligt men mycket effektivt nätverk. Jag läste nyligen boken “Drottningens hemlighet” om drottningens utredning om faderns nazistiska förflutna. När TV4 började göra sina program om W. Sommerlaths medlemskap i nazistpartiet och köp av en judisk fabrik på 1930-talet gick två prominenta jurister till motattack – dåvarande ordföranden i Advokatsamfundet, Anne Ramberg (vars dåvarande man är god vän med och jagar älg med kungen varje höst) samt straffrättsprofessor Madeleine Leijonhufvud (styrelseledamot i Childhood Foundation). Båda borde som jurister förstå vikten av en oberoende presskår som kan granska alla makthavare, inklusive kungligheter som – även om de fråntagits formella maktbefogenheter – utövar stor informell makt genom att så många prominenta personer vill sola sig i den kungliga glansen.
  Personligen skulle jag tro att Jonas B har det bättre i nuläget än han skulle ha fått det som kunglig måg.


  1. charlotte skriver: 28 april, 2020

   Anna,
   Nu var det ju så att drottningen hade inget att dölja! Madeleine Leijonhufvud gick ju ut och försvarade i första hand som medmänniska och i andra hand som advokat. Vad gäller Anne Ramberg var hon ju med i kretsen runt kungen på 70-talet. Numera går hon ju regeringens ärenden.


  2. Bror skriver: 28 april, 2020

   Bra där Anna!
   Viktigt att drottningens agerande efter TV4-dokumentären också lyfts fram och blir kritiskt belyst.
   Särskilt allvarligt var hennes försök att direkt påverka TV4:s ledning genom illa dolda hot om kunglig bojkott. Här fungerade inte den kungliga ryggmärgsreflexen, den som omedelbart signalerar stopp inför allt som rör tryckfrihetsfrågor i vidaste mening och medias självständighet.
   I just det här sammanhanget visade tv4-chefen Jan Scherman upp en rakryggad hållning och föll inte undan. Det gjorde däremot andra när drottningens mäktiga nätverk aktiverades och anlade moteld.


 10. charlotte skriver: 28 april, 2020

  JB var ju mycket god vän med kungen och blev flera gånger utbjuden på luncher av kungaparet vilket kunde ses av folk. Detta smickrade nog honom. Det kan inte ha varit lätt för Daniel som blev så totalt nonchalerad under många år. Att han stod ut är en gåta.


 11. Bea skriver: 28 april, 2020

  Bror,
  Det är möjligt att du inte förstår varför en kvinna inte vill ha eller fortsätta satsa på en otrogen man. Men de flesta kvinnor förstår.

  ”Vända blad och gå vidare” vill nog ingen kvinna med ett ruttet äpple i korgen.
  En gång är en gång förmycket och spring inte efter en spårvagn eller buss för det kommer alltid en ny.


  1. Bror skriver: 29 april, 2020

   Ja du Bea,
   väntat på bussen i Rom, det tycks du aldrig ha gjort.
   Förhoppningsvis gick det bra ändå.


  2. annaxx skriver: 29 april, 2020

   Bea.

   Som alltid i dina kommentarer, kloka diplomatiska ord. Alltid trevligt att läsa.


 12. Aveline skriver: 29 april, 2020

  Minna,

  Varför skriver du inte på svenska?!


 13. Anna skriver: 29 april, 2020

  Charlotte,
  Om du hade läst boken och sett TV 4-dokumentären skulle du veta att drottningen hade en del att dölja. Hon ansträngde sig, med hjälp av inflytelserika personer i samhället, för att framställa fadern som en sorts Oscar Schindler som hjälpte en jude att fly under förföljelserna, trots att det framkom fakta i utredningen som tydde på att fadern kom över en välskött fabrik till vrakpris.
  Som Johan Åsard skriver i boken “Drottningens hemlighet”: drottningen var inte ansvarig för vad hennes far gjorde innan hon föddes. Däremot ville hon inte ta avstånd från nazismens illgärningar, utan det verkade i första hand handla om att rentvå faderns agerande och framställa honom som en hjälte. För att göra sin egen utredning anlitade hon en kammarherre med nära anknytning till hovet som knappast kunde förväntas komma fram till något annat än det drottningen ville höra.
  Dessutom visar TV4 på ett övertygande sätt hur hon blandar ihop rollerna som dotter till Walther S och maka till Sveriges statschef. Ska man t.ex. skicka ett brev hem till T4-chefen Jan Scherman i egenskap av privatperson använder man knappast sitt officiella brevpapper med kunglig sigill…nej, det fanns mycket att belysa i den här härvan och jag håller med Bror: all heder åt Jan Scherman som inte böjde sig för påtryckningarna.
  Jag läste f ö häromdagen att Thomas Sjöberg, en av författarna till “Den motvillige monarken” haft svårt att få nya uppdrag sedan boken kom ut…det är uppenbart att den som satsar på en framgångsrik karriär gör bäst i att inte stöta sig med kungahuset.


  1. charlotte skriver: 29 april, 2020

   Anna,
   Jag säger som jag gör på andra sociala medier, varför härjar nazismen runt i Sverige? P g a de dåliga skolorna i landet undergrävs det kritiska tänkandet Man skyller på högerrörelser att gå nazismens ärenden vilket är helt fel och vi måste kunna tänka kritiskt om detta manipulerande. Alla som inte håller med PK-isterna är ute i kylan. Du har fått allt om drottningens far om bakfoten, men vad gör vissa inte för att störta monarkin? Vänsterrörelsen i Sverige är farlig och många drivs med i denna utan att ha någon vetskap.

   OS. Jag har läst boken, drottningens utredning och sett dokumentärer naturligtvis och förstått tidigt att Jan Scherman ville sätta dit drottningen. Han får gömma sig idag.


  2. charlotte skriver: 29 april, 2020

   Anna,
   Jag har svarat dig, för kännedom.


  3. Bror skriver: 29 april, 2020

   Bästa charlotte!
   Skojar du nu med oss?


  4. charlotte skriver: 29 april, 2020

   Bror,
   Att skämta om en av vår tids största mediaskandaler vore mig främmande. Att flera män angriper en ensam kvinna som alltid kämpat för Sverige under så många år är skrämmande och djupt oetiskt. Var fanns metoo på den tiden eller för den delen FI?


 14. Daga skriver: 29 april, 2020

  Jonas B och Daniel ja vilka motpoler.Daniel fick prinsessan och hela kungariket.Jonas B fick en av Stockholms raraste flickor och jobb på gammal välrenommerad advokatbyrå.Svårt att avgöra vem som fick största vinsten.Jonas B i dag stadgad och välutbildad jurist,familjefar och make.Otrohet har många ansikten det gäller att veta vilket…… Ja innan man dömer till livstid.


  1. Bror skriver: 29 april, 2020

   Du är så klok du, Daga.


 15. Bea skriver: 29 april, 2020

  Bror duktig, kvinnoexperten.
  Nej det behövdes aldrig väntas på någon buss varken här eller där i mitt fall då där aldrig fanns några ruttna äpplen ägg eller tomater i min korg. Du däremot verkar ha väntat på många.
  Ärlighet varar längst genom livet och det är en lycka att hamna på rätt linje.


  1. Bror skriver: 29 april, 2020

   Fast nu hamnade vi helt plötsligt långt bort från allt vad välavvägd diplomati heter.
   Det där påminner mer om situationen som föregår ett rejält krogslagsmål.
   Beklagligtvis är mina erfarenheter av den formen av lördagsnöjen ytterligt begränsade. Men upplys mig gärna.


 16. Bea skriver: 29 april, 2020

  Annaxx,
  Tack.
  Ha en bra dag.


 17. Daga skriver: 29 april, 2020

  Varför skulle en världsomseglare (Chris) bosätta sig i ankdammen?


 18. Bea skriver: 29 april, 2020

  Bästa Daga, till skillnad från dig så känner jag inte dessa herrar men min privata åsikt är att otrohet är ett lågt stående karaktärsdrag och säger mycket om en människa. Ingenting som någon skall behöva råka ut för. Ärlighet varar längst i min bok.
  Ha en bra dag.


 19. PernillaA skriver: 29 april, 2020

  Bror, det har hänt mig självklart men jag har inte varit förlovad och inte ens i ett förhållande.
  Man kan ju göra saker man ångrar ändå.
  Angående drottningen så kunde man skött det hela med hennes far på ett klokare sätt men drottningen rår inte för vad hennes far gjorde


 20. IngridR skriver: 29 april, 2020

  Bra kommentarer Anna och Bror!


 21. Daga skriver: 29 april, 2020

  Bea enligt statistik är var tredje svensk otrogen.Många svenskar kan därför beskyllas för att ha lågt stående karaktärsdrag.Men som väl är kan man vänta på en ny buss!Hoppas den är fullastad med perfekta själar, människor med fulländade karaktärsdrag åtminstone när det gäller snedsteg.Sedan är det var och ens fulla frihet att gå eller stanna.


  1. Ulla Lundell skriver: 29 april, 2020

   Trodde att detta skulle handla om varför Chris O´Neill sade nej till något, nu handlar det ju om allt annat.

   Ulla


  2. Christina skriver: 29 april, 2020

   Daga,
   Jättebra kommentarer, särskilt den om ankdammen…! 🙂


 22. Bea skriver: 29 april, 2020

  Bästa Daga, då var det ju en evig tur att ”sessan” fick en make som ej var svensk.
  Och som redan sagts ” snedsteg” är ingen bra start och början i ett blivande äktenskap. Bara det bästa är gott nog☺️.


 23. Bea skriver: 29 april, 2020

  Bror, diplomati…. ja det vet väl du bäst som är expert.


 24. PernillaA skriver: 29 april, 2020

  Bror visst blev det lite krogkrig men det blev lite livat för en gång skull


 25. Christina skriver: 29 april, 2020

  Det finns många som skriver bra kommentarer här generellt, men oavsett vad man anser om monarkin i allmänhet och enskilda representanter för densamma i synnerhet anser jag att det är viktigt att visa respekt för varandras åsikter. Man kan vara oense, men bör inte hemfalla åt rena personangrepp. Några skribenter här anser jag tangerar den gränsen eller rent av har gått över den. “Birthe Vejrum” angriper alla som är kritiska till Harry och Meghan. Och “Bea” går ännu längre och blir direkt oförskämd i sina kommentarer. Alla som inte hyllar kungafamiljen är avundsjuka, förbittrade eller har suttit isolerade för länge i corona-tider och bör ta en promenad etc…ta en paus, ni två, och tänk över vad ni säger och vilka signaler ni skickar. Ingen lär ta er på större allvar för att ni angriper andra med osakliga argument och hemfaller åt rena personangrepp i vissa fall.
  Monarkin är en sluten institution och har ingen plats i ett demokratiskt samhälle. Att den ens finns kvar är resultatet av att monarken fråntagits alla lagstiftande och verkställande befogenheter. Officiellt har monarken representativa/ceremoniella uppgifter. Inofficiellt anser många att de kungliga är galjonsfigurer. Men oavsett uppfattning måste alla ha rätt att komma till tals utan påhopp och rena personangrepp.
  Men ni som hyllar monarkin förbehållslöst kan ju ställa er följande fråga: VARFÖR har kungamakten fråntagits i princip alla befogenheter i moderna demokratier (och dit räknar jag inte Brunei och Saudiarabien)??? Kan det ha att göra med att monarken inte är folkvald, har åtalsimmunitet och i princip aldrig kan ställas till svars för sina handlingar? Ni som har problem med det borde ifrågasätta om ni inte har problem med själva demokrati-begreppet.
  Jag har ingenting emot att läsa välformulerade och genomtänkta inlägg, oavsett om de stämmer överens med min egen uppfattning eller inte. Men det jag ser hos vissa kommentatorer här är inte acceptabelt…ni verkar överhuvudtaget inte kunna acceptera någon annan uppfattning än er egen, och alla som säger emot er blir påhoppade.


 26. Bea skriver: 30 april, 2020

  Bästa ”Christina”
  Med detta långa inlägg så är du själv ett praktexemplar på vad du inte tycker skall skrivas. Det gäller tyvärr inte endast vad du tycker eller ej.

  Sticker man ut näsan så får man även ta och tåla kritik själv när och om den kommer. Själv är du inte så rumsren i dina kommentarer gentemot andra skribenter precis. Du visar själv ”definitivt inte respekt för andras åsikter”.

  Valet är helt fritt att läsa på andra forum om du upplever situationen störande just här men du kan inte diktera för andra vad som är rätt eller fel för just den personen för det är inte upp till dig.


 27. Ingrid skriver: 30 april, 2020

  Det viktiga är väl att vi har ett rörligt intellekt och vågar kritiskt granska vår
  Upphöjda drottning.
  Naturligtvis kan hon inte rå för sin egen faders agerande men när hon med alla medel försöker förvanska sanningen får vi nog reagera.
  Om inte får vi se monarkin som förverkad.


 28. PernillaA skriver: 30 april, 2020

  Du får nog läsa Christinas inlägg lite bättre och återkom sedan gärna


 29. PernillaA skriver: 30 april, 2020

  Ingrid instämmer, inget fel på drottnings arbete för Sverige men hennes och hovets agerande i saken var totalt felaktig


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar