Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Chris O'Neills stora livsförändring – för att rädda relationen med prinsessan Madeleine

11 jul, 2023, 06:00 
Chris O'Neill och prinsessan Madeleine

Chris O'Neill har tvingats göra en stor förändring för att rädda sitt familjeliv.

Annons

Chris O'Neill och prinsessan Madeleine meddelade tidigare under sommaren att de skjuter upp sin planerade flytt till Sverige. Första beskedet var att hemkomsten skulle ske i höst, men det nya budet är vi får vänta tills nästa år.

Det fanns ett stort hot mot flytten, som blev vida omdiskuterat: Chris rätt att befinna sig i Sverige på permanent basis. Processen är nämligen avsevärt mycket svårare för brittiska medborgare sedan Storbritannien lämnade EU.

Johan T Lindwall: Därför vägrar Chris att flytta till SverigeBrand logo
Johan T Lindwall: Därför vägrar Chris att flytta till Sverige

Chris O'Neills desperata drag för att rädda äktenskapet

Chris O'Neill och prinsessan Madeleine
Chris är villig att göra allt för sin familj!

Det såg ut som att Chris skulle behöva ansöka om uppehållstillstånd– en process som i snitt tar ungefär femton månader. Under den här tiden skulle Chris få besöka Sverige 90 dagar per gång, inte mer.

Annons

Chris skulle alltså behöva klara sig utan sin älskade Madeleine och barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne. Något som skulle tära på både familjeliv och äktenskap.

Men så kom beskedet: Chris var EU-medborgare igen, tack vare sin mammas tyska rötter.

– Han ansökte om nytt pass via tyska ambassaden i Stockholm och fick nyligen, efter vederbörlig administration, ärendet beviljat, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

Det här var länge en omöjlighet för Chris. I början av 1980-talet fattade han beslutet att inte förnya sitt tyska medborgarskap, eftersom det skulle komma med en stor uppoffring.

– När tysk lagstiftning hindrade medborgare att ha fler medborgarskap resulterade det i att Chris inte förnyade sitt tyska medborgarskap, har Margareta förklarat för Expressen.

Men från och med 1999 är den tyska lagstiftningen reviderad. Nu är det möjligt för en tysk medborgare att ha andra landstillhörighet parallellt med det tyska.

Chris O'Neills utmaning i Sverige

Chris kommer inte att behöva lämna fru och barn under långa perioder. Nu väntar nästa utmaning: att finna sig till ro i Sverige.

Något som kommer att bli tufft, tror Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall.

– Jag har väldigt svårt att se hur Chris ska acklimatisera sig till Sverige och Stockholm. Vet att han ofta förr brukade beklaga sig över den uppmärksamhet hans person skapade när han var ute och rörde sig på allmänna ytor, säger Johan T.

Annons