Chris räddar Sofia – efter kungens oväntade beslut

När Estelle skulle döpas var det en stor händelse, kungaparets första barnbarn som hon är! Då passade kungahuset på att bryta ett par traditioner.

Nu för tiden är kungabarnen och deras partners självklara medlemmar i kungafamiljen, men så har det inte alltid varit. När det kommer till firanden som dop och bröllop har det tidigare varit kutym att bara ta med äkta makar, och det gjorde Estelles dop till ett så speciellt tillfälle.

Christopher O´Neill och Sofia Hellqvist var bjudna till dopet, något hovets dåvarande informationschef Bertil Ternert bekräftade för Svensk Damtidning. I de kungliga sammanhangen hade de i princip aldrig tidigare hänt att en sambo fått gå på några officiella tillställningar före det att en förlovningsring sitter på fingret. Men Estelles dop förändrade denna regel, genom att inte bara bjuda en utan två partners som ännu inte var förlovade med sina kungliga respektive.

– Jag kan bekräfta att de är bjudna till dopet och jag ser inget konstigt i detta. Dessa två personer bor på samma adress som en prins och en prinsessa, sa Bertil Ternert då, och fortsatte med att förklara vem som tagit beslutet:

– Eftersom det är ett officiellt dop är det alltid kungen som ytterst beslutar detta, säger han.

Chris och Sofia dök upp tillsammans till Estelles dop

Duon dök upp tillsammans till dopet, då kungabarnen hade lite mer plikter att utföra än Chris och Sofia, och det blev helt klart en succé. Sofia hade färgkoordinerat sin klänning med de båda prinsessorna i elegant puderrosa, och hon förde sig som att hon inte gjort annat. Chris visade upp en skäggstubb som blev något av en snackis efter tillställningen, och var även han säkerheten själv, trots begränsade kunskaper i svenska språket.

Chris O’Neill och Sofia Hellqvist anländer till prinsessan Estelles dopceremoni i Slottskyrkan tisdagen den 22 maj 2012.

Om det innebar att det var att vänta två förlovningar efter det ville hovet inte bekräfta, men som vi alla vet var det precis det som hände. För Madeleine och Chris dröjde det bara några månader, medan det för Carl Philip och Sofia dröjde ytterligare ett par år.

Kung Carl XVI Gustaf, Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och drottning Silvia under prinsessans Estelles dop i Slottskyrkan på Stockholms slott. Dopet var det första av (hittills) sju stycken i den yngsta generationens kungligheter!

Foto: TT