Chris ställer in – hånas för orsaken!

kungliga accesoaren som prinsessan madeleine vägrar bära

Chris O'Neill har för vana att då och då tacka nej till kungliga uppdrag.Men hans förklaring till varför har mötts av hån.

Chris O’Neill är en stolt man. Han sätter ett värde i att arbeta hårt och betala för sig själv – trots att hans hustru råkar vara prinsessa.

Det gjorde han klart i sin intervju med magasinet King.

– Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O’Neill, min far var Paul O’Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det, sa Chris då.

Det är också så han har förklarat varför han ibland prioriterar sitt arbete framför de kungliga uppdragen.

– Det är jag som försörjer familjen och ska sätta maten på bordet. Jag har ett arbete där jag inte alltid kan bestämma månader i förväg att jag ska vara med på ett officiellt uppdrag, sa Chris O’Neill i en intervju med Expressen.

Chris O’Neill hånas i krönika

Chris har sina principer – och håller sig till dem.

Men alla uppskattar inte Chris attityd i frågan. Vissa menar att Chris mycket väl skulle kunna dra ner på arbetet – eftersom hans hustru är en prinsessa.

Kulturskribenten Per Svensson, som själv är benhård republikan, har skrivit en sarkastiskt formulerad krönika om saken.

“Att det var så illa. Att det handlade om det mest basala. Maten! Att man i det kungliga huset riskerar att tvingas gå hungrig från bordet”, skriver Per.

“Så kan det inte få fortsätta. Kungen, det kungliga husets överhuvud, får visserligen ett apanage på någonstans mellan 125 och 130 miljoner kronor om året. Och apanage kommer förvisso från medeltidslatinets ”apanare”, det vill säga ”förse med bröd”. Men uppenbarligen blir det knappt ens en skalk över åt prinsessan Madeleine, vars privatförmögenhet tydligen inte heller ger en avkastning stor nog att täcka det allra nödvändigaste”.

Spydiga kommentaren

I slutklämmen föreslår Per, på skämt givetvis, att den svenska befolkningen ska bedriva en insamling för att hjälpa “den nödställda familjen O’Neill-Bernadotte”.

“En prinsessa av Sverige måste kunna leva och verka i riket utan att behöva svälta mellan banketterna”, skriver Per.