Christina agerar istället för Madeleine

prinsessan christina agerar när madeleine ställer in

Prinsessan Christina betyder otroligt mycket för vår svenska kungafamilj. När titlar försvinner och familjemedlemmar flyttar utomlands – ställer hon upp, i vått och torrt.

Prinsessan Madeleines framtida uppdrag, i konungens tjänst, är svåra att förutse. Hennes, och prins Carl Philips barn, ska inte längre ingå i det kungliga huset och kommer heller inte att kallas Kungliga Högheter. Det kungliga strålkastarljuset riktas ännu mer mot Victoria och Daniel och i förlängningen betyder det också att syskonens roller blir friare.

Prinsessan Christina ställer upp för kungafamiljen

Men det finns några tillställningar som är heliga. Och som kungen förväntar sig att hans barn är med på. När Carl Philip och Sofia intervjuades i Dagens Nyheter, häromveckan, nämnde de Nobelfesten som ett exempel.

– Statsbesök och ceremoniella uppgifter, som riksdagens öppnande och Nobel. De sakerna har varit självklara. Det har varit väldigt tydligt att önskan är att vi ska vara med, säger Carl Philip i intervjun.

Samma förväntningar verkar dock inte finnas på Madeleine, som ju bor i Florida. Hon har aldrig uttryckt några “självklara” tillställningar som hon förväntas vara med på.

Däremot verkar kungens syster, prinsessan Christina (likt prinsparet) känna ett enormt ansvar för den kungliga representationen i Sverige. Trots att hon har fyllt 75 år verkar hon inte dra ner på arbetstakten. Även om hon, i samband med födelsedagen, sa att hon skulle synas lite mindre framöver.

prinsessan christina polar

Prinsessan Christina gjorde en uppskattad entré på Polarprisgalan tidigare i år.

Nu börjar det närma sig Nobel och Svensk Damtidning erfar att prinsessan Christina kommer att dyka upp i tiara – precis som alltid. Huruvida Madeleine kommer att delta i banketten har hovet dock inte svarat på ännu. Polarprisgalan är också ett sådant högtidstillfälle som Christina alltid är med på. I somras såg vi henne bredvid maken Tord Magnuson men Madeleine var inte där.

Kungafamiljen krymper

Kanske tycker kungens syster att det är ännu viktigare att representera kungahuset nu när rollerna flyttas om och prinsessan Madeleine och Chris O’Neill bor i Florida.

En sak är dock säker. Prinsessan Christina är otroligt populär bland svenska folket – och att hon tycker upp vid kungaparets sida, lite då och då, uppskattas alltid.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: