Christina berättar nu: Vågade aldrig fråga farfar om sorgen

Prinsessan Christina vågade aldrig ta upp Margareta med sin farfar.
För prinsessan Christina var farmor Margareta ett minne som alltid fanns närvarande, även om hon aldrig riktigt fick historien klart för sig. I den nya boken “Hon kallades Daisy” berättar hon historien om sin farfars käresta som dog alldeles för ung.
Annons

Prinsessan Christina vågade aldrig fråga sin farfar, Gustaf VI Adolf, om hans första hustru, Margareta.

Hon dog 1920 efter en tids sjukdom. Hon var endast 38 år gammal och var höggravid då hon gick bort.

Kronprins Gustaf Adolf tog så klart väldigt hårt på dödsfallet.

Han pratade aldrig om det som hände med barnbarnet Christina. Men han tog aldrig ner det målade porträttet av henne, som hängde i hans våning på Stockholms slott.

Annons

Vågade aldrig ta upp ämnet med Gustaf VI Adolf

Det berättar Christina i en ny intervju med TT, med anledning av hennes bok “Hon kallades Daisy” som kommer ut den 20 april.

Annons

– Hon var det hon var, en vacker målning som hängde där. Jag visste att jag hade en farmor men inte mer än så, punkt slut, säger Christina.

Gustav VI Adolf och Margareta på skidtur i Dalarna 1907.
Gustav VI Adolf och Margareta på skidtur i Dalarna 1907.

Hon vågade aldrig ta upp ämnet med sin farfar.

– Jag kan beklaga det i dag men det gjorde man inte. Jag vet inte riktigt vad jag skulle ha frågat, det är svårt att tänka sig in i det nu, säger hon.

Men nu har Christina gjort sina egna efterforskningar om farmodern, och i den nya boken rätar hon ut alla frågetecken.

Läsarna får bland annat lära sig om Margaretas trädgårdspassion, hennes engagemang under första världskriget, och hennes intresse för sociala frågor som kvinnlig rösträtt.

Annons

– Det är svårt att veta vad hon hade kunnat åstadkomma om hon hade fått leva längre, men hon ser ganska klart att hon och hennes familj inte ska flyta ovanpå utan vara ett föredöme, säger Christina till TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Christina berättar nu: Vågade aldrig fråga farfar om sorgen”

 1. Bror skriver: 11 april, 2020

  En sån vansinnig tur att hon inte kallades Hyacinth.


 2. Allegra skriver: 14 april, 2020

  Inte minst betydde kronprinsessan Margareta en utmaning av tyskheten i tidens svenska hov . Relationerna mellan den brittiskfödda kronprinsessan och tyskfödda drottning Victoria -hedersöverste vid eget tyskt regemente- måste ha skapat spänningar i Bernadottefamiljen. Under första världskriget fruktade många att Sverige skulle gå med i kriget på tysk sida.


  1. Bror skriver: 14 april, 2020

   Visst fanns det spänningar mellan den drottningstödda krigsaktivismen för en svensk uppslutning på tysk sida i kriget och liberala föreställningar om parlamentarism och konstitutionell monarki enligt brittiskt mönster.
   Den samlande gestalten i det förra lägret var drottning Victoria, pansarkryssaren kallad bland hovfolket. På den motsatta sidan fanns den av mamman så avskydde kronprinsen Gustaf Adolf, anglofilen, och hans engelskfödda hustru Margareta.
   Den vankelmodige kungen, Gustaf V, försökte inta en medlande mittenposition och samtidigt vara vän med alla. Det gick dåligt.
   I den här striden mellan en krigshetsande kungamakt och en fredsorienterad folkmakt var det Victoria som kom att dra det kortaste strået. Snart nog tvangs hon acceptera en liberal statsminister. Och vad värre var, det ingick även socialdemokrater i regeringen, t o m en gammal skolkamrat till kungen. Pöbel, kallade hon dem föraktfullt.
   I den här miljön levde Margareta under alla sina år i Sverige. Då var det heller inte så konstigt, att det idag är svårt att hitta foton där man ser henne le. Där har signaturen “charlotte” en poäng.
   Det kan också vara värt att notera, att Margaretas hobbies mestadels var olika slag av utomhusaktiviteter. Trädgårdsskötsel, friluftsmåleri, lek och stoj med barnen i parken vid Sofiero, liksom skidåkning och dambandy vintertid, blev då tacksamma avbrott i ett strikt ritualiserat hovliv enligt tysk förebild.
   Stackars Margareta.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar