Christina berättar nu: Vågade aldrig fråga farfar om sorgen

Prinsessan Christina vågade aldrig ta upp Margareta med sin farfar.

För prinsessan Christina var farmor Margareta ett minne som alltid fanns närvarande, även om hon aldrig riktigt fick historien klart för sig. I den nya boken “Hon kallades Daisy” berättar hon historien om sin farfars käresta som dog alldeles för ung.

Prinsessan Christina vågade aldrig fråga sin farfar, Gustaf VI Adolf, om hans första hustru, Margareta.

Hon dog 1920 efter en tids sjukdom. Hon var endast 38 år gammal och var höggravid då hon gick bort.

Kronprins Gustaf Adolf tog så klart väldigt hårt på dödsfallet.

Han pratade aldrig om det som hände med barnbarnet Christina. Men han tog aldrig ner det målade porträttet av henne, som hängde i hans våning på Stockholms slott.

Vågade aldrig ta upp ämnet med Gustaf VI Adolf

Det berättar Christina i en ny intervju med TT, med anledning av hennes bok “Hon kallades Daisy” som kommer ut den 20 april.

– Hon var det hon var, en vacker målning som hängde där. Jag visste att jag hade en farmor men inte mer än så, punkt slut, säger Christina.

Gustav VI Adolf och Margareta på skidtur i Dalarna 1907.

Gustav VI Adolf och Margareta på skidtur i Dalarna 1907.

Hon vågade aldrig ta upp ämnet med sin farfar.

– Jag kan beklaga det i dag men det gjorde man inte. Jag vet inte riktigt vad jag skulle ha frågat, det är svårt att tänka sig in i det nu, säger hon.

Men nu har Christina gjort sina egna efterforskningar om farmodern, och i den nya boken rätar hon ut alla frågetecken.

Läsarna får bland annat lära sig om Margaretas trädgårdspassion, hennes engagemang under första världskriget, och hennes intresse för sociala frågor som kvinnlig rösträtt.

– Det är svårt att veta vad hon hade kunnat åstadkomma om hon hade fått leva längre, men hon ser ganska klart att hon och hennes familj inte ska flyta ovanpå utan vara ett föredöme, säger Christina till TT.