Christina berättar om speciella stunderna med mamma Sibylla

Det finns ett kungligt smycke som betyder lite extra för vår svenska kungafamilj. Vilket? Prinsessan Sibyllas diadem. Om detta berättar nu prinsessan Christina och kronprinsessan Victoria i SVT-serien ”Kungliga smycken”.

I Kungliga smycken berättar nu prinsessan Christina, tillsammans med kronprinsessan Victoria och drottning Silvia, personliga anekdoter, historik och kuriosa kring de kungliga juvelerna. Diademen står i fokus.

Sibyllas diadem

Prinsessan Sibyllas diadem. Foto. SVT.

– Det finns så många minnen, så mycket historia, bakom. Det är det som gör det så speciellt, det är inte bara bling bling i håret. Man bär verkligen på en tradition. Man bär på historia från tidigare generationer och man bär smyckena med stolthet och med glädje, slår prinsessan Christina fast.

Och särskilt ett smycke ligger Christina nära om hjärtat.

Prinsessan Sibylla

Prinsessan Sibylla i sitt diadem.

– Här har vi ett smycke som jag har väldigt många minnen kring, ett smycke jag har sett sedan jag varit liten flicka. Det tillhörde min mor och det har tillhört min farmor, Margareta, som kom ifrån England, säger prinsessan Christina och öppnar den vackra läderasken med Prinsessan Sibyllas diadem.

Hon fortsätter:

– Diademet var en bröllopspresent från hennes föräldrar (prins Arthur, hertig av Connaught och Strathearn och Louise Margaret av Preussen reds. anm.). Det var viktigt att deras dotter skulle visa upp, inte minst, varifrån hon kom.

Margareta

Margareta vid bröllopet med Gustaf VI Adolf, 1905.

Christina berättar vidare:

– Min farmor hade ett ganska stort smyckeskrin då hon kom till Sverige, men eftersom hon dog bara 15 år senare så ärvde hennes barn allt hon hade haft med sig. Och den här fick min far testamenterat till sig.

Prinsessan Christina vrider och vänder på det vackra diademet.

– Det här är det som jag och mina syskon mest förknippar med vår mor. Det gläder mig väldigt att det är så använt i dag, i både andra och tredje generationen. Och jag hoppas att det kommer att användas mycket framöver.

Sibylla 1955

1955. Prinsessan Sibylla passerar Serafimersalongen på väg till Rikssalen för riksdagens högtidliga öppnande. Bakom kammarpagerna kommer prinsessan Margaretha och längst bak prinsessan Christina.

Historiens vingslag riktigt känns när man ser programmet.

Kronprinsessan Victoria tar vid:

– Första gången jag gick förbi en tavla och insåg att jag bar samma smycke som kvinnan på tavlan, det var ett uppvaknande! Det var vid en av de stora middagarna och då blev historien SÅ påtaglig och SÅ levande.

Victoria

Kronprinsessan 2015, i Prinsessan Sibyllas diadem.

Hon berättar att, även hon, känner lite extra för Prinsessan Sibyllas diadem.

– Jag känner särskilt för Prinsessan Sibyllas diadem. Jag vet ju att det var en speciell gåva till min farmor och att hon tyckte mycket om det. ”Åh, du bär farmors diadem”, kan jag känna när exempelvis min syster har det på sig. Det blir något extra.

Madeleine 2010

Prinsessan Madeleine i Sibyllas diadem, vid kronprinsessparets bröllop 19 juni 2010.

Prinsessan Christina delar med sig av några personliga minnen:

– Jag har naturligtvis väldigt många minnen av det här diademet efter som jag har, ja inte suttit i knät, men stått bredvid min mor då hon har klätt sig riktigt fin. Och då hade hon diademet på sig.

Det var naturligt att välja Prinsessan Sibyllas diadem då hon själv gifte sig med Tord Magnuson 1974.

– Jag har ju även haft glädjen att bära det själv. När jag gifte mig 1974 så hade min mamma varit borta i två år och jag ville att någonting som påminde mig om min mor skulle vara med mig den dagen. Och den här (Prinsessan Sibyllas diadem reds. anm.) var vad jag satte på mig tillsammans med en slöja som hon också hade använt, det kändes väldigt fint och väldigt härligt att gå uppför kyrkgången och känna att mamma var med mig.

Christina och Tord

Prinsessan Christina och Tord Magnuson vid sitt bröllop.

Prinsessan Christina är väl påläst. Det var hon som introducerade drottning Silvia till de kungliga smyckena och hon tycks mer påläst än de flesta.

– Det (Prinsessan Sibyllas diadem reds. anm.) är gjort 1904 till det bröllop som stod 1905, mellan mina farföräldrar. Och det här är ju ett förvandlingssmycke. Det går att göra om på olika sätt!

Christina själv har burit diademet som halsband.

– Vid millenieskiftet då vi hade fest här på Kungliga slottet så hade jag smycket på mig, som halsband. Det såg väldigt elegant ut. Och det kändes bra att mamma var med, även då.

Prinsessan Christina

Christina nyårsafton 1999. Notera halsbandet!

En annan gång Sibylla var med, fast hon hade gått bort, var dagen innan kungaparets bröllop 1976. Då, den 18 juni, valde Silvia att bära diademet. Det var det första kungliga smycke hon hade på sig. Initiativet kom från Hagasessorna.

Silvia kungen

Silvia Sommerlath den 18 juni 1976. Iförd Prinsessan Sibyllas diadem.

– Vår nuvarande drottning bar det här diademet då hon gjorde sitt första officiella framträdande dagen före bröllopet 1976. Och hon gjorde det på ivrig uppmaning av mig och mina systrar, hennes blivande svägerskor. ”Du måste ha den här på dig. Vår mamma måste vara med nu när Carl Gustaf äntligen gifter sig”. Det kändes så oerhört starkt. Lite nervös var hon väl, men det gick alldeles utmärkt. Det var lite en gest från oss också, vi ville markera att ”nu, nu blir du en i familjen”

Hagasessorna

Prinsessorna Birgitta (tv), Désirée och Christina i Storkyrkan vid giftermålet mellan kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath.

Kungliga smycken sänds i SVT1 den 9 april 2020. Klockan 20:00.

Foto: TT, Rikard Collsiöö/SVT