Christina: “Jag känner mig väldigt nära personen som försvann”

prinsessan sofias sorg
Prinsessan Christina har dykt ner i en tragedi inom kungafamiljen. Nu kan hon berätta mer.
Annons

Prinsessan Christina blev plötsligt som förtrollad av ett stycke familjehistoria. Hon tog hjälp av vännen och journalisten Carl Otto Werkelid och slutresultatet fanns att köpa i bokhandlarna med start 20 april: Hon kallades Daisy – att finna en farmor.

Annons

Boken handlar om kronprinsessan Margareta, den engelska flickan som träffade Gustaf VI Adolf på en bal i Kairo 1905 och därefter födde fem barn, varav ett var Christinas far, Gustav Adolf. Margareta avled endast 38 år gammal, efter att ha drabbats av en blodförgiftning.

Annons

Prinsessan Christina berättar om sin bok – Hon kallades Daisy

prinsessan sofias sorg
Prinsessan Christina är aktuell med en ny bok!

Christina gästade, tillsammans med Carl Otto, SVT-programmet Go’kväll i veckan för att berätta om varför hon valde att skriva boken.

– Det har aldrig funnits någon direkt linje mellan min farmor och mig. Jag var helt enkelt väldigt nyfiken. Vem var hon? Hur var hon? berättar Christina i programmet.

Christina och Carl Otto har läst sig igenom högar av Margaretas brev. På det sättet har de fått en inblick i hur hon var som person.

Det är lätt att bli imponerad av “Daisy”, menar Christina.

Annons

– Hon var väldigt spontan. Hon vände sig direkt till människor. Hon var engagerad i så mycket. Hon levde i en svår tid, första världskriget var ingen lätt period. Hon hade dessutom släktingar runtom i Europa, så det var väldigt personligt för henne. Hon hade tusen engagemang. Hon hjälpte krigsfångar. Hon byggde upp en liten organisation, säger hon.

“Det är någonting som binder oss ihop”

För Christina har boken inneburit en viktig upptäckt. Hon har känt av en koppling till Margareta – ett slags andligt släktskap.

– Jag märker att vi har lite tänkt på samma sätt. Det är spännande för mig. Eftersom det här är en person som jag aldrig kunnat träffa personligen. Men att ändå känna att det finns, genom århundraden, en viss känsla av någonting som binder oss ihop, det är fint, säger Christina.

– Jag känner mig väldigt nära personen som försvann för hundra år sedan. Det är en fantastisk känsla.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Christina: “Jag känner mig väldigt nära personen som försvann””

 1. Eva Jernberg skriver: 30 april, 2020

  Prinsessan Christinas bok om farmodern, Kronprinsessan Margareta, är verkligen läsvärd. Den ger ett levande porträtt av en mångfacetterad och spännande människa, som för de allra flesta var okänd. Kronprinsessans liv är väl värt att bli utforskat och allmänt känt och med det lyckas denna bok väl. Alla fina foton gör dessutom boken till en riktig dyrgrip. Läs den!


 2. Fluff skriver: 1 maj, 2020

  Vart går intäkterna?


 3. Bror skriver: 1 maj, 2020

  Det finns medicin mot sådant.


 4. Elna skriver: 1 maj, 2020

  Vad bra att Christina skrivit en bok om sin farmor så reportrarna på Svensk dam får lära sig att den kungliga historien inte började på 70 talet när kungen träffade Silvia. Vi hade en drottning före henne..


 5. Ingrid skriver: 1 maj, 2020

  Fluff de går till Sofia!!!


 6. Ingrid skriver: 1 maj, 2020

  Kärra Christina varför kunde du inte låta dessa intuitiva känslor påverkat
  Dig än mer ?
  Med hjälp av detta hade vi kunnat ha ett rikt, intellektuellt , utvecklande ,spännande och avslappat kungahus.
  Så fort jag kommer till Sverige ska jag köpa din bok, efterlängtad!❤️


 7. Sara skriver: 3 maj, 2020

  Jag förstår inte känslan av att vara nära en person man aldrig träffat? Min farbror dog i tonåren av polio. Foton, skolböcker och leksaker finns ännu kvar, men till och med pappa säger att minnena av brodern blir allt blekare. Och då fick de ändå 16 år tillsammans.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar