Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Christina: "Jag känner mig väldigt nära personen som försvann"

30 apr, 2020, 18:00 
prinsessan sofias sorg
Prinsessan Christina har dykt ner i en tragedi inom kungafamiljen.Nu kan hon berätta mer.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 18?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 18?

Prinsessan Christina blev plötsligt som förtrollad av ett stycke familjehistoria. Hon tog hjälp av vännen och journalisten Carl Otto Werkelid och slutresultatet fanns att köpa i bokhandlarna med start 20 april: Hon kallades Daisy – att finna en farmor.

Boken handlar om kronprinsessan Margareta, den engelska flickan som träffade Gustaf VI Adolf på en bal i Kairo 1905 och därefter födde fem barn, varav ett var Christinas far, Gustav Adolf. Margareta avled endast 38 år gammal, efter att ha drabbats av en blodförgiftning.

Prinsessan Christina berättar om sin bok – Hon kallades Daisy

prinsessan sofias sorg
Prinsessan Christina är aktuell med en ny bok!

Christina gästade, tillsammans med Carl Otto, SVT-programmet Go’kväll i veckan för att berätta om varför hon valde att skriva boken.

Annons

– Det har aldrig funnits någon direkt linje mellan min farmor och mig. Jag var helt enkelt väldigt nyfiken. Vem var hon? Hur var hon? berättar Christina i programmet.

Christina och Carl Otto har läst sig igenom högar av Margaretas brev. På det sättet har de fått en inblick i hur hon var som person.

Det är lätt att bli imponerad av “Daisy”, menar Christina.

– Hon var väldigt spontan. Hon vände sig direkt till människor. Hon var engagerad i så mycket. Hon levde i en svår tid, första världskriget var ingen lätt period. Hon hade dessutom släktingar runtom i Europa, så det var väldigt personligt för henne. Hon hade tusen engagemang. Hon hjälpte krigsfångar. Hon byggde upp en liten organisation, säger hon.

“Det är någonting som binder oss ihop”

För Christina har boken inneburit en viktig upptäckt. Hon har känt av en koppling till Margareta – ett slags andligt släktskap.

– Jag märker att vi har lite tänkt på samma sätt. Det är spännande för mig. Eftersom det här är en person som jag aldrig kunnat träffa personligen. Men att ändå känna att det finns, genom århundraden, en viss känsla av någonting som binder oss ihop, det är fint, säger Christina.

– Jag känner mig väldigt nära personen som försvann för hundra år sedan. Det är en fantastisk känsla.

Annons