Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Christinas fynd i arkiven – hemliga kärleksbrev

11 apr, 2020, 19:00 
AvRed Aktionen
Prinsessan Christina hittade kärleksbrev bland arkiven.
Prinsessan Christina har upptäckt sin farmor Margaretas hemligheter, gömda i gamla arkiv.Nu berättar hon om de spännande fynden – bland annat Margaretas egna brev om kärleken till Gustaf VI Adolf.
Annons
Det här är HagasessornaBrand logo
Det här är Hagasessorna

Prinsessan Christina kommer ut med en ny bok om sin farmor Margareta.

“Hon kallades Daisy” är skriven tillsammans med Carl Otto Werkerlid, och fröet såddes då författarparet jobbade på sin tidigare bok, “Dagar på Drottningholm”.

Christina berättar för TT hur de hittade en riktig skattgömma: personliga brev som Margareta skrivit till sin väninna i hemlandet Storbritannien.

I några av breven beskriver hon deras romans – en passionerad affär efter att Margareta och Gustaf Adolf träffats på en bal i Kairo 1905. Det tog bara en träff till, så var paret förlovade.

– Den formella händelsen kände jag till, men jag hade ju inte läst hennes egen upplevelse av den. Det var omvälvande, tänk dig själv att läsa din farmors berättelse om sin stora förälskelse, säger prinsessan Christina till TT.

Gustaf VI Adolf och Margareta vid hemkomsten till Stockholm efter bröllopet i England 1905.
Gustaf VI Adolf och Margareta vid hemkomsten till Stockholm efter bröllopet i England 1905.

Inga mörka hemligheter

Bland dokumenten fanns även klippböcker som Margareta gjorde. De innehöll bland annat tidningsartiklar som Margareta fastnat för. Bland ämnena som intresserade henne fanns kampen för kvinnlig rösträtt.

Annons

De lyckades inte hitta några mörka hemligheter – allt tyder på att Margareta var en lycklig person.

– Vi har inte hittat något i breven eller dokumenten som säger något annat. Hon var en otroligt harmonisk och välbalanserad människa redan från början, och att då få uppleva den här starka kärleken som det uppenbarligen var, det gör ju en människa stark, säger Carl Otto Werkerlid till TT.

Sofia Heurlin på förlaget Bonnier Fakta, som ger ut boken, har tidigare sagt:

– Det är ett väldigt fascinerande kvinnoöde som prinsessan Christina lyfter fram. Hon har ju aldrig riktigt känt sin farmor. Men det har hon fått göra nu, i samband med boken.

Foto: TT

Annons