Christinas uppoffring – för kungens skull: "Skulle stått på mig"

prinsessan christina kungen

Prinsessan Christina har alltid varit ett stort stöd för sin lillebror, kung Carl Gustaf. Men att hon tog ett beslut som handlade om sitt eget äktenskap, för kungens skull, är det få som känner till.
Slå på ljud

Prinsessan Christina är lojal som få. Hon har alltid betytt otroligt mycket för den svenska kungafamiljen och stöttat kungen och Silvia med hela sitt hjärta. Vid ett tillfälle har prinsessan till och med satt sin egen lycka åt sidan, för lillebror kungens skull.

Christina sköt upp sitt bröllop för kungens skull

Det är Christinas bok "Dagar på Drottningholm", som nådde handeln för fyra år sedan, som man kan läsa om den plikttrogna handlingen. Christina berättar om våren 1973 då hon körde till Drottningholm slott för att be sin farfar, Gustaf VI Adolf, om lov att gifta si med generalkonsul Tord Magnuson.

Hagasessorna och kronprinsen var faderslösa efter att Gustaf Adolf hade dött i en flygplansolycka, år 1947, och Christina fick inte det svar hon hade önskat när hon vände sig till sin farfar. Gustaf VI Adolf var 90 år gammal och menade att om det hände honom något skulle ju "Carl Gustaf bli ensam kvar på Slottet".

LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de idag

Så Christina och Tord väntade och så här i efterhand kan prinsessan förstå sin farfar.

- Han var så tydlig med vad han tyckte och tänkte. Vi var inte så många i familjen på den tiden. Mina systrar bodde utomlands eller på andra ställen, det var bara min bror och jag. Så vi väntade, har Christina sagt i en intervju med Expressen

Samtidigt är hon tydlig med att hon kanske inte hade agerat likadant i dag.

Jag hade kanske stått på mig lite mer i dag. Han var väldigt allvarlig och förstående, men han hade sina starka skäl.

Foto: TT