Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Claes Elfsberg om stora intervjun med drottning Silvia: ”Aldrig hört henne öppna upp så om familjen”

08 dec, 2018, 18:24 
Svensk Damtidning kan avslöja att SVT har gjort en stor intervju med drottning Silvia – och hon berättar saker som aldrig tidigare har kommit fram.
Annons

Måndagen den 17 december klockan 20.00 ska ni bänka er i tv-sofforna. För då får vi se den, SVT:s stora 75-årsintervju med drottning Silvia, inspelad under två timmar i Gula salongen på Kungliga slottet – mellan en försenad lunch och en stor galamiddag. Och det är ingen mindre än rutinerade SVT-ankaret Claes Elfsberg som ställer frågorna.

Claes Elfsberg och drottning Silvia i samband med 75-årsintervjun på Kungliga slottet. Här fotade i Bernadottegalleriet.
Claes Elfsberg och drottning Silvia under inspelningen, här i Bernadottegalleriet.

Hur var mötet?

– Drottningen var förtjusande och levererade verkligen. Jag tror att programmet kommer att ge en lite annorlunda bild av henne än den vi är vana vid. Det blev ett samtal med mycket allvar. Hon öppnar upp på ett sätt som jag inte hört henne göra tidigare.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag ställer frågor och hon blickar tillbaka på livet, från barndomen i Tyskland och Brasilien och till idag. Jag tror att jag kan säga att vi kommer att få höra drottningen berätta saker om sin familj som aldrig tidigare har kommit fram.

Drottning Silvia på Kungliga slottet, klädd i en blå dräkt.

För Claes Elfsberg innebär intervjun också att han får knyta ihop säcken, som han uttrycker det – det var ju han som gjorde den klassiska förlovningsintervjun med kung Carl Gustaf, 29, och hans nyblivna fästmö Silvia Sommerlath, 32, den där vårdagen för snart 43 år sedan.

Kung Carl Gustaf och Silvia Sommerlath i förlovningssoffan på Stockholms slott den 12 mars 1976.
I förlovningssoffan den 12 mars 1976.

– Det var första gången som Silvia Sommerlath presenterades för svenska folket och det var då som kungen sa sitt klassiska ”Och så sa det bara klick!” Och då som jag möjligen var lite oförskämd och tvingade drottningen att prata svenska!

Annons

– Nu bad jag drottningen att vi skulle göra intervjun i samma soffa i samma rum på slottet.

Hur var det att göra förlovningsintervjun?

– Jag jobbade ju på SVT:s Rapport och då på 1970-talet stod kungafamiljen inte precis högst i kurs i svenska medier, så det blev jag som yngste reporter som fick ta mig an det där, det var ingen annan som ville…

– Så lite nervös var jag väl. Men hon och kungen var så glada och nykära. Och alla var ju nyfikna på den här tjejen som hade lyckats undvika fotograferna i alla år.

”En finurlig glimt i ögonen”

Hur minns du henne från den dagen?

– Hon hade en omedelbar charm, och den charmen känner jag igen hos drottningen idag. Ja, jag tycker verkligen att jag kan se den där unga tjejen i drottningen. Den där finurliga glimten som hon har i ögonen och hennes sätt att snegla lite och så hennes skälmska leende, hon är lite full i sjutton.

Nyförlovade Silvia Sommerlath och kung Carl Gustaf under förlovningsintervjun i mars 1976.
Silvia Sommerlath och hennes härliga leende.

– Men möjligen var leendet ännu bredare och ännu mer blixtrande på förlovningsdagen, det är ju ganska naturligt. Och möjligen är hon lite mer på sin vakt idag, hon väljer sina ord med stor noggrannhet, nu när det hon säger blir så citerat.

Annons

75-årsintervjun med drottning Silvia sänds måndagen den 17 december klockan 20.00 i SVT1.

Läs mer:

Foto: TT, IBL, Marie Nyreröd/SVT

Annons