Claes Elfsbergs tårar i TV: Sörjer sin döda dotter

Claes Elfsberg

Privat lever Claes Elfsberg med en stor sorg: Hans dotter Hanna förlorade kampen mot cancern – och i höst kan vi följa hans sorgeprocess i SVT.
Slå på ljud

 

– På något sätt blir sorgen annorlunda när det är ett barn som man mister.

Orden är Claes Elfsbergs. För de flesta är han fortfarande det välkända nyhetsankaret – men han är också en pappa som tvingats vara med om det allra svåraste: Att förlora ett barn.

Claes Elfsberg om familjetragedin

Claes Elfsberg

Claes Elfsberg berättar om den tunga tiden i sitt liv.

Hans dotter Hanna var bara 30 år gammal när hon dog efter ett drygt års kamp mot livmoderhalscancern,  och det är ur den tunga sorgeprocessen som Claes Elfsbergs idé till den nya SVT-dokumentären ”Sorgen och jag” föddes. I oktober sänds den i SVT, i två timslånga avsnitt, och Claes hoppas att den ska vara till hjälp för andra som drabbats av sorg:

– Jag funderade innan själv på hur öppen jag ville vara. Det är inte så roligt att gråta i tv när man har haft en helt annan roll tidigare, det är svårt, säger han till Expressen.

– Jag diskuterade det hela med min hustru naturligtvis, eftersom en av premisserna var att jag skulle vara med rätt mycket med mitt eget ansikte och min egen sorg. Hon tyckte att det var en bra idé, och att det kunde vara nyttigt både för mig och för andra.

Claes Elfsberg med hustrun Monica.

Claes Elfsberg med hustrun Monica, som är hans stora stöd.

Claes Elfsbergs dotter gick bort 2018, och han har levt med sin sorg i två och ett halvt år. Under den tiden har han gått till en sorgeterapeut och det var ur de samtalen, och ur hans egen familjetragedi, som programmet tog form. Claes säger att han slogs av hur många människor som måste kämpa med samma sak som han själv. Och resultatet ser vi i SVT den 22 oktober.

Claes Elfsberg

I två och ett halvt år har Claes Elfsberg kämpat med sin sorg och det var ur hans eget sorgearbete som tv-idén föddes.

”Sorgen och jag” sänds i SVT och SVT Play med start den 22 oktober 2020.

Foto: TT/SVT.