Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Clara Kristiansen: Daniel och Victoria behandlas uruselt – varför måste de ens jobba?

18 jun, 2023, 16:00 
AvClara Kristiansen

Kronprinsessparet tvingas arbeta på midsommarafton, något krönikören Clara Kristiansen ställer sig emot.

Annons
Så blir kronprinsessans stora fest • Haralds egna ord om olyckan • Victorias viktiga resa – 3 kungliga snackisar från vecka 24!Brand logo
Så blir kronprinsessans stora fest • Haralds egna ord om olyckan • Victorias viktiga resa – 3 kungliga snackisar från vecka 24!

Snart är det äntligen midsommar. Denna ljuva högtid fylld till brädden av jordgubbar och dåliga beslut. Det är en kväll då varenda människa borde få släppa ned håret och festa till det, fri från vardagens krav. Men tyvärr är det inte verklighet för alla. Det finns nämligen individer som i tid och otid tvingas slita för brödfödan. I år sållar sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel till den arma skaran.

Det faller sig nämligen så att Stockholms stadshus fyller 100 år och ska ställa till med kalas. Givetvis är kronprinsessparet bjudna. Precis som alla hundraårskalas kommer det alldeles säkert bjudas på sju sorters torra kakor och livemusik från någon som nästan kan spela dragspel. Om någon som läser, mot all förmodan, skulle vara intresserad av programmet kan jag meddela att det innehåller helfestliga punkter som ”orgelkonsert” och ”skulpturvisning”.

Annons

Det är visserligen ett firande, det kanske inte är det värsta jobbet man kan tänka sig. Men om jag fick välja mellan att nicka uppmuntrande när någon pratar om Blå hallens anrika trappa och att halsa en nubbe så vet jag vad jag hade valt. Visste ni att Gyllene salen pryds av 18 000 mosaikbitar? Det är 18 000 av något jag inte är ett dugg intresserad av.

Kronprinsessan Victoria i blomsterkans och med en Sverige-flagga i handen
Kronprinsessan Victoria får snällt jobba på midsommarafton.

Riskerar att förlora jobbet

I filmen Djävulen bär Prada spelar Anne Hathaway en livrädd assistent som lever i konstant terror under en vidrig chef (tight baserad på Anna Wintour) på ett ikoniskt modemagasin (tight baserat på Vogue). Genom hela filmen påminns hon om att miljontals kvinnor som skulle döda för att ta hennes plats. I många branscher tillåts arbetsgivare att behandla anställda hur som helst just för att jobben är så eftertraktade.

Annons

Vet ni vilket jobb 98% av alla kvinnor någon gång drömt om? Just det! Prinsessa. Skulle Victoria få för sig att ifrågasätta dessa mardrömslika arbetsförhållanden skulle en hel drös tjejer, med grandios självbild och en fast övertygelse om att de är förskräckligt fina i tiara, stå redo att ta hennes jobb. Är det verkligen anställningstrygghet?

Inhumana arbetsförhållanden

Det är inte konstigt att det blivit så här. I alla arbetsrättsfrågor och fackliga förhandlingar handlar det om power in numbers. Arbetstagarna måste gå ihop och tillsammans ställa krav på sin arbetsgivare. Även om alla vuxna medlemmar av det svenska kungahuset skulle sluta upp rör det sig om åtta personer. Med de siffrorna kan man knappt ens få igenom gratis kaffe i personalmatsalen, än mindre ledigt under storhelg. Dessutom kan jag nog tycka att mer än en i gänget har strejkbrytaraura så det är inte ens säkert att de lyckas skramla ihop åtta stycken.

Tyvärr finns det alltså inte så mycket att göra. Victoria får så snällt infinna sig i Stadshusets dammiga lokaler 10.00 på självaste midsommarafton. I stället för att äta matjessill och dansa Små grodorna får hon kanske uppleva en rafflande ”Svitvisning av Rådskorridorens sammanträdessalar”. Bara jobb och inget firande. Är inte det slöseri på en kvinna som klär så fruktansvärt bra i folkdräkt?

Det värsta av allt? Hon får säkert inte ens OB-tillägg.

Foto: TT

Annons