Corona: Kungabarnen förlorar miljoner på börsen

Corona-krisen får börser världen över att rasa. Nu kan Svensk Damtidning avslöja att kungabarnen förlorat miljoner i kaoset.

Utvecklingen i kungabarnens investeringsbolag Gluonen AB har varit stark.

Efter rekordåret 2017 – då bolaget redovisade ett resultat efter finansiella poster om 3,2 miljoner kronor – landade vinsten i den senaste årsrapporten på 1,4 miljoner kronor. Då kallade man det för ett ”mellanår” i Expressen.

Bolagets värdepapper hade då ett marknadsvärde på 40 miljoner kronor. Anskaffningsvärdet var 25 miljoner kronor. En god utveckling.

Victoria och Daniel

Men den senaste tiden har corona-oron fått börser världen över att rasa. Så även Stockholmsbörsen. Fastighetskungen Erik Selin, som gick från doldis till rikskändis under det korta förhållandet med Isabella Löwengrip, har fått se sin förmögenhet halveras på en månad, ett tapp på 17,9 miljarder, enligt Expressen.

Kungabarnens bolag, som främst investerar i svenska välkända bolag, har också påverkats starkt av raset på Stockholmsbörsen.

I somras rapporterade Expressen om bolagets innehav. Värdet beräknades då till över 35 miljoner kronor.

Kungabarnen har förlorat miljoner

Om innehavet är detsamma i dag har bolaget gjort stora förluster. Bara värdet på innehavet i ett av de tre bolagen som Expressen listade då – Investor – har rasat med nära en miljon kronor. Värdet på aktierna i Sandvik, om ägandet är detsamma i dag, har gått från 3,4 miljoner kronor till 2,6 miljoner kronor. I Volvo har värdet, om ägandet ligger på samma nivå, rasat från 4,1 miljoner kronor till 2,7 miljoner kronor.

Jan Lindman är hovets ekonomidirektör och vd för Gluonen. Han kan inte på rak arm ge exakta uppgifter om ägandet men bekräftar att det rör sig om samma typer av bolag.

– Det har gått ned. Värdet var högre vid årsskiftet. Det gick upp lite i början av året. Sedan ned lite. Jag kan inte svara på det på rak arm hur mycket. Men det är klart att det påverkar, säger han.

Så agerar kungabarnen i krisen på börsen

Lindman har inga exakta siffror om hur mycket kungabarnens innehav rasat. Men han bedömer att det handlar om miljontals kronor.

Man brukar säga att marknaden tar trappan upp men hissen ned, säger han.

Men trots raset agerar man inte i panik. Man tror att investeringarna på sikt kommer löna sig.

– I huvudsak investerar vi i stora välkända bolag. Vi försöker vara långsiktiga. Vi undviker att agera i väldigt krisartade lägen. I ett sådant här läge sitter vi still i båten. De bolag vi har är långsiktiga ovh stabila. Vi räknar med att de kommer utvecklas väl när krisen är över, säger han.

Kungabarnen informeras

Kungabarnen informeras löpande om utveckling i bolaget.

– Kungabarnen är inte aktiva. Det är jag tillsammans med styrelsen. Vi samarbetar. Sedan informerar vi kungabarnen. Vi brukar informerar dem vid planlagda tillfällen. Då utgår information med vi har gjort och en allmän bedömning. Av insiderskäl berättar vi inte vad vi ska göra, då de kan ha fått förhandsinformation på något möte de deltagit i.

Madeleine 2013 – här experimenterade hon rejält!

Gluonen ägs i dag till lika delar av kungabarnen. Kungen och drottningen äger någon enstaka procent. Bolaget startades med kapital som barnen fått i gåva av kungen. Man investerar i bolag som Sandvik, Investor, Volvo, Essity, Atlas Copco, SEB med flera.

– Det investerar nästan uteslutande i svenska och nordiska aktier. Förvaltningen har hållit på i 30 år. Den är långsiktig. Vi vill tillhandahålla riskkapital till svenska bolag. Genom att tillhandahålla det vill vi också få avkastning. Vi har en bedömd utveckling att det kommer gå upp för det mesta, men också ned i bland. Det har gått bra. Förra året gick det bra. Det kommer synas i årsredovisningen för 2019. Och i år har det gått ned litegrann, säger Lindman.