Corona-oro inför kungliga jättefesten: Ska Margrethe tvingas ställa in?

Drottning Margrethe kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
Europas alla kungligheter samlade på ett ställe – inget drömscenario mitt i coronakrisen. Så hur ska det gå med drottning Margrethes jättefest?
Annons

Corona-larmen har fått kungahusen att agera. Kungen har ställt in veckans representationsmiddag. Alla kungafamiljer ser över sina resor. Och nu är det många som frågar sig hur det kommer att gå med drottning Margrethes stora 80-årsfirande som är planerat att dra i gång direkt efter påsk: Ska hon tvingas ställa in?

Annons
Margrethe fyller 80 år den 16 april.
Margrethe fyller 80 år och själva födelsedagen infaller den 16 april. Men sett ur ett corona-perspektiv framstår Margrethes firande plötsligt som något av ett mardrömsscenario.

Planen är att hon ska samla kungar, drottningar, prinsar och prinsessor från Europas alla kungahus till sitt tre dagar långa firande. Kungen, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria har tackat ja, erfar Svensk Damtidning.

Annons

Kungliga oron för coronaviruset

Danska kungafamiljens galakalas är berömda och det här firandet rankas som vårens största och kungligaste fest. Men mitt i den galopperande coronakrisen har oron börjat växa. Detta är ju en galamiddag med flera hundra gäster – och med Europas kungligheter samlade på ett ställe. För tänk om smittan skulle spridas där?

Drottning Silvia, drottning Sonja och drottning Margrethe.
Drottning Silvia, drottning Sonja och drottning Margrethe – snart på samma jättefest.

Hela festprogrammet – som nu kan hotas

Kronprinsessan Victoria ska fira drottning Margrethes 80-årsdag i Köpenhamn.
Kronprinsessan Victoria är bjuden.
Annons

Tisdagen den 14 april Drottningen firas med en stor galaföreställning på Det Kongelige Teater som direktsänds i dansk tv.

Onsdagen den 15 april Den stora galamiddagen på Christiansborg Slot i Köpenhamn med alla kungliga gäster och hela det officiella Danmark.

Torsdagen den 16 april Själva födelsedagen. Efter den officiella morgonväckningen på Fredensborg Slot ska firandet fortsätta inne i Köpenhamn där Margrethe ska hyllas på slottsbalkongen på Amalienborg. På kvällen ska alla kungligheter sedan samlas igen, till den privata middagen med dans på Fredensborgs slott.

Annons
Foto: TT, Per Morten Abrahamsen/Kongehuset.dk

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

11 kommentarer till “Corona-oro inför kungliga jättefesten: Ska Margrethe tvingas ställa in?”

 1. Birthe Vejrum skriver: 3 mars, 2020

  Jeg tror ikke den tanke er tænkt i Danmark! 🙂 Og der er jo stadig 6 uger til den tid. Kronprinsfamilien er stadig i Verbier – tæt på den italienske grænse. Prinsesse Marie har været i Uganda den seneste ugestid, sammen med Folkekirkens nødhjælp.


  1. Ritva skriver: 4 mars, 2020

   Birthe, Verbier ligger inte nära den italienska gränsen, utan nära den franska.


 2. allegra skriver: 4 mars, 2020

  Dansk tv sänder naturligtvis alla dagar kring födelsedagen utöver galan för drottningen på Operan. Drottningens 80 årsdag är allmän folkfest i Danmark. Att detta är självklart säger åtskilligt om Margrethes skicklighet som drottning i tiden.


  1. charlotte skriver: 4 mars, 2020

   allegra,
   Det danska samhället är rojalistiskt och respekten för monarkin en helt annan än i Sverige, tyvärr. Vår kung är minst lika mycket “i tiden”.


  2. Birthe Vejrum skriver: 4 mars, 2020

   allegra – festen i operaen er gave fra TV2 tror jeg, og sendes på den kanal.
   Som Frederik sagde i talen til sin mor, da hun blev 75, “at nu var hun kommet til den alder, hvor hun kunne feste, hvert 5. år”!
   Såvidt jeg er orienteret, er HELE den svenske kongfamilie inviteret, ligeså den norske. Hollandske Willem Alexander (Margrethe er Gudmor til ham) Hertugparret af Wessex sandsynligvis, Det græske kongehus naturligvis + dem fra Belgien og Præsidenterne fra Finland og Island. Landsstyreformændene fra Grønlan og Færøerne + alt det løse = vennerne! “Skal der være gilde så lad der være gilde”!


 3. Eva skriver: 4 mars, 2020

  Är inte Daniel medbjuden?


 4. Grethe skriver: 4 mars, 2020

  Nå er helt sikkert Victoria OG Daniel også invitert, men hvorfor påstå at vi vet det når hverken det danske kongehus eller det svenske har informert om hvem av landenes kongelige de har/som er invitert og hvem som skal delta. Om det skulle bli avlyst eller ikke. Den broen går vi over når den tid kommer. De fleste avlyser ikke på forhånd i redsel. De avlyser skulle tilstanden, anledningen og risikoen tilsi det så til det skjer så forholder vi oss til at bursdagen blir feiret som planlagt. Til og med media må da kunne forholde seg til informasjonen som kommer ut, ikke hva vi tror 😉


 5. Minna skriver: 4 mars, 2020

  Behöver man fira när man fyller 80 år??Nej


  1. Grethe skriver: 5 mars, 2020

   Det er vel opp til hver enkelt om de vil feire eller ikke. De fleste av oss andre feirer store runde dager, men her snakker vi om landets overhode. Da må folket få love å vise at de setter på pris på regenten. De som ikke vil delta i hyllesten er det ingen som tvinger til å delta. De kan sitte hjemme sutre og være sur i sin egen fortreffelighet 😉


 6. ancibergfeldt skriver: 4 mars, 2020

  Minna …Varför inte?

  Men hela landet behöver ju inte komma! 🤗


 7. Daga skriver: 5 mars, 2020

  Minna har du fyllt?Ensam den dagen förstås! Daga


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar