Corona-oro inför kungliga jättefesten: Ska Margrethe tvingas ställa in?

Drottning Margrethe kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Europas alla kungligheter samlade på ett ställe – inget drömscenario mitt i coronakrisen. Så hur ska det gå med drottning Margrethes jättefest?
Slå på ljud

Corona-larmen har fått kungahusen att agera. Kungen har ställt in veckans representationsmiddag. Alla kungafamiljer ser över sina resor. Och nu är det många som frågar sig hur det kommer att gå med drottning Margrethes stora 80-årsfirande som är planerat att dra i gång direkt efter påsk: Ska hon tvingas ställa in?

Margrethe fyller 80 år den 16 april.

Margrethe fyller 80 år och själva födelsedagen infaller den 16 april. Men sett ur ett corona-perspektiv framstår Margrethes firande plötsligt som något av ett mardrömsscenario.

Planen är att hon ska samla kungar, drottningar, prinsar och prinsessor från Europas alla kungahus till sitt tre dagar långa firande. Kungen, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria har tackat ja, erfar Svensk Damtidning.

Kungliga oron för coronaviruset

Danska kungafamiljens galakalas är berömda och det här firandet rankas som vårens största och kungligaste fest. Men mitt i den galopperande coronakrisen har oron börjat växa. Detta är ju en galamiddag med flera hundra gäster – och med Europas kungligheter samlade på ett ställe. För tänk om smittan skulle spridas där?

Drottning Silvia, drottning Sonja och drottning Margrethe.

Drottning Silvia, drottning Sonja och drottning Margrethe – snart på samma jättefest.

Hela festprogrammet – som nu kan hotas

Kronprinsessan Victoria ska fira drottning Margrethes 80-årsdag i Köpenhamn.

Kronprinsessan Victoria är bjuden.

Tisdagen den 14 april Drottningen firas med en stor galaföreställning på Det Kongelige Teater som direktsänds i dansk tv.

Onsdagen den 15 april Den stora galamiddagen på Christiansborg Slot i Köpenhamn med alla kungliga gäster och hela det officiella Danmark.

Torsdagen den 16 april Själva födelsedagen. Efter den officiella morgonväckningen på Fredensborg Slot ska firandet fortsätta inne i Köpenhamn där Margrethe ska hyllas på slottsbalkongen på Amalienborg. På kvällen ska alla kungligheter sedan samlas igen, till den privata middagen med dans på Fredensborgs slott.

LÄS MER: Margrethe i tårar i ny dokumentär: ”Betyder så mycket”

Foto: TT, Per Morten Abrahamsen/Kongehuset.dk