Då bestämde sig Harry och Meghan för att flytta

prins harry hertiginnan meghan

Trubbel på "The Firm". Den brittiska kungafamiljen har mycket att tala om efter att Harry och Meghan chockade världen med sitt att beslut att lämna offentligheten. Dessutom planerar de att flytta. Men det många inte känner till är att hertigparet har varit på väg att lämna Storbritannien – i månader.
Har du koll på snackisarna från vecka 2?
Slå på ljud

Just nu råder det stor förvirring i Storbritannien. Harry och Meghan meddelade under onsdagen att de har för avsikt att lämna sina centrala positioner i den brittiska kungafamiljen – och flytta till Nordamerika. Ett beslut som på bara några dagar har fått namnet “Megxit”.

Drottning Elizbeth var inte informerad

Meddelandet om sortin kommunicerades på parets privata Instagramkonto och hade alltså inte det brittiska hovet som avsändare. Någonting som förstås fick människor att undra. Har drottningen verkligen godkänt det här?, var det många som frågade sig.

Svaret är nej. Enligt uppgifter hade Elizabeth inte blivit informerad i förväg. Prins Charles och prins William fick veta nyheten bara tio minuter innan den blev offentligt. Enligt Harrys och Meghans presskommuniké lät det som allting var klappat men det faktum att drottningen, under torsdagen, kallade till krismöte på slottet vittnar om att åsikterna om hertigparets framtid går isär.

brittiska hovet om meghan och harry

Brittiska hovet gav “svar på tal” i ämnet Harry och Meghan.

Brittiska hovet har själva kommenterat Harrys och Meghans beslut. I ett pressmeddelande, som publicerades på hovets hemsida, säger man att diskussionerna befinner sig i ett “tidigt stadie” och att det här är “komplicerade frågor” som kommer att ta tid att reda ut.

Meghan och Harry i dokumentären "Harry & Meghan: An african journey".

Meghan och Harry i dokumentären “Harry & Meghan: An african journey”.

Det senaste året har varit oerhört tufft för “The Sussex”, särskilt för Meghan. I dokumentären Harry & Meghan: An African journey, som paret gjorde för ITV, berättade hertiginnan att hela den kungliga karusellen och all mediebevakning har varit väldigt utmanande.

– Vilken kvinna som helst, särskilt när de är gravida, är verkligen sårbara. Det har verkligen varit en utmaning. Att sedan ha en nyfödd på det…för en kvinna är det mycket att ta, säger Meghan i intervjun.

Svensk Dams expert om Harry och Meghans beslut: "De trivs inte"
Slå på ljud

Planerna på en flytten har funnits länge

Harrys och Meghans flyttplaner har varit på gång länge. I presskommunikén skriver de att reflekterat över beslutet i månader. Redan i ITV avslöjade hertigparet att de absolut skulle kunna tänka sig att bo någon annanstans än i London. Men då lät det som att det var Kapstaden som paret längtade till. Att de nu istället vill bosätta sig i Kanada, åtminstone delvis, kommer dock inte som en överraskning. Meghan bodde ju där i sju år när hon spelade in tv-serien Suits.

Foto: TT