Då tar kungafamiljen farväl av Dagmar von Arbin

En epok är över i familjen Bernadotte – och kungafamiljen kommer till begravningen. Det bekräftar hovet för Svensk Damtidning.

Tisdagen den 4 februari tar kungafamiljen farväl av släkten Bernadottes grand old lady Dagmar von Arbin. Ett noga valt datum för att medlemmar av kungafamiljen ska kunna hedra hennes minne.

– Ja, delar av kungafamiljen kommer att närvara. Men vilka det blir ber jag att få återkomma om, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Begravningen äger rum i Oscarskyrkan på Östermalm i Stockholm och efteråt samlas familjen och släkten för en minnesstund. ”Tänk gärna på Radiumhemmets forskningsfonder” skriver familjen i dödsannonsen.

Dagmar von Arbin med drottning Silvia på kungens 70-årsfest 2016.

Dagmar von Arbin hade precis fyllt 100 när hon gick på kungens 70-årsfest 2016.

Kungafamiljen sörjer Dagmar von Arbin

Dagmar von Arbin var född Bernadotte af Wisborg och den 10 april skulle hon ha fyllt 104 år. Hon var barnbarn till prins Oscar Bernadotte (som var bror till Gustaf V) och det betyder att hon var syssling till kungens pappa, som ofta kom och jagade på godset Frötuna utanför Uppsala där Dagmar växte upp.

Så här berättade Dagmars dotter Cathrine von Arbin, även kallad Cattis, om sin mamma för Svensk Damtidning:

– Hon var det bästa man har haft i sitt liv, det var en fantastisk människa.

Vad minns du särskilt?

– Det är så mycket. Vi har haft kontakt varje kväll mellan halv tio och tio i två års tid, och hon fick 103 fantastiska år. Hon har skött sig själv hela tiden. Hon spelade sin bridge, det var alltid full fart på mor. Hon hade många vänner och var frisk fram till slutet vilket är en stor glädje. Hon var stark, en stark person och väldigt omtyckt där hon bodde.

Foto: TT.