Då vaccineras kungen och drottningen – besked från hovet

Kungen Drottning Silvia Drottning Elizabeth Drottning Margrethe Coronavaccin

Drottning Margrethe har gjort det. Drottning Elizabeth också. Så när kommer kungen och drottningen att få sina coronavaccin?
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda
Slå på ljud

Det är ljuset i tunneln, det efterlängtade coronavaccinet som förhoppningsvis ska göra allas vår vardag mer normal igen. Och i den danska och den brittiska kungafamiljen kan man åtminstone delvis andas ut:

80-åriga drottning Margrethe fick sin första coronaspruta på nyårsdagen, bara några dagar efter att vaccinet blev tillgängligt i Danmark.

Och 94-åriga drottning Elizabeth fick sitt coronavaccin av den kunglige livmedikusen på Windsor Castle i lördags, givetvis tillsammans med sin man prins Philip, 99. Det var exakt en månad efter att den första britten, 91-åriga Margaret Keenan, blev vaccinerad.

Drottning Elizabeth Prins Philip Windsor coronavaccin

Drottning Elizabeth och prins Philip i sin coronaisolering på slottet Windsor. De hör till riskgruppen, precis som våra egna kungliga 70-plussare kungen, 74, och drottning Silvia, 77.

Hovet om coronavaccinet: ”Det gäller för kungafamiljen”

Här i Sverige inleddes vaccineringen för lite drygt två veckor sedan. Så vad gäller för den svenska kungafamiljen? Har kungen och drottningen fått sina vaccin?

– Nej. Kungen och drottningen har inte vaccinerat sig ännu, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Kommer de att få förtur?

– I Sverige har vi en turordningsstrategi. Och kungafamiljen följer turordningsreglerna.

Kungen Drottning Silvia Stockholms slott Kungliga slottet 2020

Inte vaccinerade – ännu. Här i Sverige inleddes vaccineringen den 27 december, och kungaparet väntar på sin tur, meddelar hovet.

Har ni någon plan för när kungaparets vaccinering kommer att kunna äga rum?

– Ja, det pågår en planering med kungafamiljens livmedikus, men i övrigt ber jag att få återkomma. Men jag kan säga att kungen och drottningen är mycket positiva till att vaccineringen nu har inletts i Sverige.

Kungens egna ord om coronavaccinet

– Ljuset kommer tillbaka. Vaccin är på väg. Och redan om några månader kan mycket ha förändrats, sa kungen när han önskade oss alla gott mod inför det nya året 2021:

– Vi måste tro på framtiden. Och även om vi kommer att se tillbaka på detta år på olika sätt, så kommer vi också att minnas att vi tog oss igenom denna prövning tillsammans. Och kom ihåg: Håll i och håll ut!

Se och hör kungens tal i filmen här:

LÄS OCKSÅ: Bubblan som skyddar kungaparet – och Elizabeth

LÄS OCKSÅ: Kungafamiljens coronadrama – det hände bakom kulisserna

Foto: TT, Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna.