Dag två - kungaparet gick på gudstjänst

I helgen fortsatte kungaparets resa i Minneapolis. Vilken succé! Vad de möttes av? Stående ovationer.

Häromveckan, närmare bestämt torsdagen den 4 oktober, var det dags för kungaparets resa i Minneapolis, i Minnesota, USA, att ta sin början, något som vi också skrivit om tidigare.

Värme vi mött

Besöket inleddes på eftermiddagen vid Nelson Cultural Center där kungaparet togs emot av American Swedish Institutes vd Bruce Karstadt.

Centret invigdes i juni 2012 och är ett svenskt kulturhus i Minneapolis med konstgalleri, ateljéer och stora utställningslokaler.

– Den värmen som vi har mött är fantastisk, berättar drottningen.

Drottning Silvia diskuterade barnrättighetsfrågor under resan.

Kungen höll ett tal vid ett seminarium med titeln “From Global to Local: Teaching and Living Environmental Sustainability”

Kungaparet deltog också i Gustavus Adolphus College gudstjänst tillsammans med 1300 studenter och skolpersonal. Sedan besökte de Hillstrom Museum där en stor utställning med svensk konst från 1862 och framåt visas med lån från Moderna Museet och Nationalmuseum i Stockholm.

Strålande humör

Därefter fortsatte resan i “svenskbygderna”. Paret besökte bland annat skolor och konstnärer och överallt välkomnades de med öppna armar. Succén gjorde att Silvia var på ett strålande humör och kungen var glad över mottagandet.

– Jag känner en stolthet över att få ha varit här och fått möta alla människor med sina rötter i Sverige, berättade kungen.

Drottning Silvia var på strålande humör.

Kärlek!

Silvia fyllde i:

– Den kärleken alla visar för Sverige är otrolig, slog hon fast.

Kungaparet med guvernören i Minnesota Mark Dayton.

Läs mer om besöket på hovets hemsida här››

Av: Johanna Lejon

Foto: Catarina Lundgren Åström, All Over Press

Läs även:

Kungaparet på resa i Minnesota››

Madeleine och kungaparet hedersgäster på gala i New York››