Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Daniel indragen i känsligt bråk – möts av kritikstorm: "Känns ju kört redan"

14 nov, 2022, 19:00 
Indra Nordemar
Prins Daniels initiativ sticker i mångas ögon.
Annons
7 saker du inte visste om prins DanielBrand logo
7 saker du inte visste om prins Daniel

Prins Daniel har tagit många initiativ genom åren i syfte att hjälpa unga. Bland annat har han ju Prins Daniels Fellowship som arbetar för att inspirera unga till entreprenörskap och stöttar unga entreprenörer.

Ett annat initiativ är Generation pep som arbetar för främjandet av ungas och barns hälsa. Men nu kritiseras organisationen skarpt då de nyligen yttrade en ståndpunkt på sociala medier som skapat stor förvirring.

Genration peps ord som skapar förvirring

Varje år hålls ett så kallat "Pep Forum", där bland annat olika riskfaktor för barns psykiska ohälsa diskuteras. Forumet tar avstamp i en rapport som Generation pep tagit fram – och enligt dem är en av "friskfaktorerna mot ångest och depression" att "vara pojke".

Annons

De övriga fyra friskfaktorerna lyder: Hälsosamma måltider, fysisk aktivitet, begränsad skärmtid och god ekonomi, ja, utgår barn från dessa punkter har de alltså större chans till psykiskt välmående, men att vara pojke tycker många sticker ut – det går ju inte riktigt att styra över.

"Alla dessa faktorer är sådant som vi genom olika satsningar i samhället kan arbeta med att förändra, så att fler barn och unga ska få chansen att ha såväl en god fysisk hälsa som god psykisk hälsa.", skriver Generation pep.

Skarp kritik mot Daniels organisation

Men som ovan sagt har det in mottagits lika väl av följarna. I kommentarsfältet till inlägget, både på Instagram och Facebook, väller kritiken in:

"Det här inlägget är bra ända tills man läser att vara pojke. Det är svårt att påverka och skulle det vara fel att vara tjej. Trist att ni går ut med ett sådant budskap.", skriver en person och får medhåll från andra:

Annons

"Att vara pojke... svårt att påverka, handlar det om att tjejer generellt oftare lider av psykisk ohälsa? Att peppa till mer rörelse och bättre matvanor köper jag. Men att peppa någon att bli pojke... känns ju kört redan där om man är tjej "

"Det Känns lite problematiskt att bara kasta ut ” att vara pojke” utan vidare förklaring. problematiseras det i rapporten VARFÖR det är en friskfaktor att varje pojke? och vilka insatser som behövs för att flickor ska få det bättre?"

"Vara pojke ??? Ska flickor alltså byta kön då? Inget illa ment. Men det känns bara konstigt?"

Generation peps svar på kritiken är att det rör sig om att samhället måste arbeta för främjandet av flickors ohälsa – och att det här behandlas mer i Pep-rapporten.

Foto: TT

Annons