Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Daniel smittad av covid-19 – beskedet från prinsens läkare

14 mar, 2021, 16:11 
Prins Daniel
Prins Daniel har smittats av covid-19. Nu ger hovet mer information om prinsens situation – Daniel är ju faktiskt en njurpatient.
Annons
Chockbeskedet: Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har testat positivt för coronavirusetBrand logo
Chockbeskedet: Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har testat positivt för coronaviruset

På torsdagen meddelade hovet att kronprinsessan Victoria och prins Daniel testat positivt för covid-19.

När Svensk Dam frågade vad diagnosen innebär för prins Daniel, som enligt myndigheternas kriterier är i riskgrupp, blev svaret att så inte är fallet.

– Han är inte vaccinerad, han väntar på sin tur under Fas2. Och vad gäller detta med riskgrupp så är det läkarna som gör den bedömningen. Och prinsen anses inte vara i någon riskgrupp, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då.

Nu har hovet utvecklat sitt svar.

Hovets svar på frågan om prins Daniel

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning är organtransplantationer just en riskfaktor för covid-19. Under fredagen ställde Svensk Dam därför ytterligare frågor om prins Daniel.

Det är flera som har reagerat på det som du sa i torsdags, att prins Daniel inte befinner sig i riskgrupp. Han har ju gått igenom en njurtransplantation. Vad gäller egentligen?

Annons

– När det gäller prins Daniel och riskgrupp så är det prinsens läkare som uttalar sig gällande dessa frågor. Men enligt Njurförbundet som jag talat med idag är personer som genomgått en njurtransplantation i Fas 2 i vaccineringskön. Prins Daniel är inte vaccinerad än, säger Thorgren.

– Prins Daniel var vid mycket god hälsa och kondition innan han testades positivt för covid-19 och han är som sagt nu lindrigt sjuk. Övriga medicinska frågor om prinsen kommenterar inte hovet.

Kronprinsessan Victoria – så blir det med uppdragen

Både Daniel och Victoria ska ha lindriga symtom. Huruvida Victorias uppdrag den kommande veckan måste ställas in ska man ta ställning till efter helgen.

– Annars är ju de flesta programpunkterna redan digitala. Skulle vi behöva justera i kronprinsessparets planering, så kommer det i så fall bara handla om mindre förändringar.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Prins Daniel och prinsessan Victoria har smittats av covid-19. Foto:

Foto: TT

Annons