Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Daniel Westling blir Hans Kungliga Höghet prins Daniel

27 maj, 2010, 10:47 
Agneta Nisbeth
Annons
daniel-westling

Daniel Westling kommer att få titeln Hans Kungliga Höghet, det menar Herman Lindqvist. På lysningen på söndag kommer hans fulla titel att offentliggöras.

Daniel Westling kommer att bli uppgraderad i samband med giftermålet med kronprinsessan Victoria. Vid förlovningen meddelade hovet att han får titeln prins Daniel och blir hertig av Västergötland.  Men nu kommer han alltså även att få titeln Hans Kungliga Höghet, enligt Herman Lindqvist som också skrivit en bok om kronprinsessan. På söndag kommer Daniels fulla titel att offentliggöras och sannolikheten är stor att den blir just Hans Kungliga Höghet prins Daniel.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kungen uppgraderar Daniel Westling.
Kungen uppgraderar Daniel Westling.

Historisk uppgradering

Kung Carl Gustaf bestämmer helt och hållet själv i frågan. Och uppgraderingen till Hans Kungliga Höghet är historisk.

Annons

– En man har den titeln endast om han är född prins. Det är första gången som en svensk man blir upphöjd till kunglighet. Det har aldrig hänt förut, säger Herman Lindqvist till Aftonbladet.

– Det innebär att han tillhör det översta skiktet av kungafamiljen. Och det visar hur mycket kungen uppskattar Daniel.

Daniel Westling blir Ers Kungliga Höghet.
Daniel Westling blir Ers Kungliga Höghet.

Symboliskt överlämnande

Ytterligare ett sätt att symboliskt visa att Daniel är accepterad är att kungen lämnar över Victoria till Daniel i kyrkan. Enligt Victorias önskan blir det nu så, även om svenska kyrkan var emot det – med en livlig debatt som följd – de förespråkar ju att brud och brudgum går fram tillsammans enligt svensk tradition.

– Kungafamiljen har respekt för att det finns skilda uppfattningar men de tycker att det är upp till var och en att välja, och det här är familjens önskan, Det är en statsceremoniell händelse där statschefen för sin dotter, som är Sveriges tronföljare, till altaret – en händelse med stort symboliskt värde, meddelade hovets informationschef Nina Eldh till Aftonbladet.

Läs mer här:

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: IBL, All Over Press


Annons